Ekonomika

Jaunais lielveikals Daugavpils centrā 3 03.04.2012

Šodien tirdzniecības kompleksā “Ditton nams”, notika kārtējā, nu jau trešā lielveikala pēc kārtas un piektā “Rimi” tirdzniecības tīkla veikala atvēršana. Uz doto brīdi Daugavpilī jau strādā divi lielveikali un divi “Supernetto” veikali.

Rūpniecības produkcijas izlaide gada laikā augusi par 7,3% 03.04.2012

Šā gada februārī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieaugusi par 7,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Tramvaju sliežu renovāciju Daugavpilī, iespējams, veiks “Binders” 1 03.04.2012

Šodien, 3.aprīlī, tika oficiāli paziņoti uzņēmuma Daugavpils Tramvajs iepirkuma rezultāti, sakarā ar tramvaju sliežu renovāciju Eiroprojekta ietvaros. Konkursa uzvarētājs par summu 4 177 270 latiem tika pasludināta firma “Binders”.

LVC: apstrīdot iepirkumu konkursus, atkal būtu jānosaka drošības depozīta maksa 03.04.2012

Apstrīdot Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) iepirkuma konkursus, atkal vajadzētu ieviest drošības depozīta maksu, lai samazinātu nepamatoto sūdzību skaitu, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja valsts autoceļu pārvaldītāju "Latvijas valsts ceļi" valdes priekšsēdētājs Ivars Pāže.

Žanna Kulakova: “Latvijas Krājbankas” izmeklēšanas lietas komisija strādā nepietiekami aktīvi 03.04.2012

Daugavpils domes līdzekļi 300 000 latu apmērā, joprojām ir “iesaldēti” “Latvijas Krājbankas” kontos, paziņoja Daugavpils mērs Žanna Kulakova.

Pavļuts: atalgojuma jautājums valsts pārvaldē ir bēdu ieleja 03.04.2012

Situācija ar zemo atalgojuma līmeni valsts pārvaldē un valsts kapitālsabiedrībās ir bēdu ieleja, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" atzina ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Šogad Daugavpils ceļu remontiem iztērēs, apmēram, 700 tūkstošus latus 03.04.2012

Šogad uz Daugavpils ielu notiekošajiem ceļu remontdarbiem, ceļu fonds piešķir 500 000 latus, tā paziņoja Daugavpils Komunālās saimniecības vadītājs Aivars Pudāns. 

Fiskālās disciplīnas ideja līdz Satversmei var nenonākt 03.04.2012

Latvija kā viena no pirmajām sākusi darbu pie īpašā likuma izveides, lai akceptētu Eiropas Savienības prasību par taupības principiem valsts budžetā.

Olšteina grupa uzsāk cīņu ar komercbankām 03.04.2012

Klāva Olšteina vadītā parlamenta neatkarīgo deputātu grupa iecerējusi fizisko personu maksātnespējas procesu padarīt lētāku. Apzinoties, ka viņu iecerei pretosies Latvijas Komercbanku asociācija, viņi cer uz koalīcijas deputātu atbalstu.

Klementjevs: Latvija ieinteresēta sadarbībā ar Uzbekistānu tranzīta jomā (VIDEO) 03.04.2012

Latvija ir ieinteresēta aktīvākā ekonomiskajā sadarbībā ar Uzbekistānu, tostarp tranzīta jomā, attīstot jaunu transkontinentālu Austrumu - Rietumu tranzīta ceļu. 

Bezdarbs ES pieaudzis līdz 10,2% 02.04.2012

Sezonāli izlīdzinātais bezdarba līmenis Eiropas Savienībā (ES) šā gada februārī palielinājās līdz 10,2%, salīdzinot ar 10,1% janvārī, liecina jaunākie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

Kas briesmīgāks – inflācija vai eiro 02.04.2012

Valda Dombrovska valdība pasludinājusi inflāciju par savu ienaidnieci tāpēc, ka tā apdraudot eiro ieviešanu Latvijā.

Pavļuts: jau drīzumā EM prasīs valdībai mandātu sarunu sākšanai par LG monopolstāvokļa izbeigšanu 02.04.2012

Jau drīzumā Ekonomikas ministrija (EM) prasīs valdībai mandātu sarunu sākšanai par Latvijas gāzesapgādes kompānijas "Latvijas gāze" (LG) monopolstāvokļa izbeigšanu, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" teica ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Degvielas cenai Latvijā atkal jauns rekords 3 02.04.2012

Pieprasītākās 95.markas benzīna litra cena degvielas tirgotāja "Statoil" degvielas uzpildes stacijās (DUS) Rīgā pirmdien atkal pakāpusies par santīmu, sasniedzot kārtējo rekordu – 1,049 latus par degvielas litru, novēroja portāls "Delfi".

Kokapstrādē pieaug ēnstrādnieku un darbā bojā gājušo skaits 02.04.2012

Valsts darba inspekcija (VDI) veikusi tematisko pārbaudi kokapstrādes, mēbeļu ražošanas un mežizstrādes nozarēs, apsekojot 217 uzņēmumus visā Latvijā.

Vasaras laikam ekonomisko guvumu maz 02.04.2012

Pāriešana uz vasaras laiku Latvijā notiek jau vairāk nekā 30 gadu, taču joprojām pret to nav viennozīmīgas atieksmes – arī no ekonomiskā viedokļa. Tautsaimniecībai no pulksteņa grozišanas ir minimāls guvums, atzīst enerģētiķi un ekonomisti.

Lēmums aizliegt tirgot cigaretes tirgos bijis kļūdains 02.04.2012

Pirms astoņiem gadiem pieņemtais aizliegums pārdot tabakas izstrādājumus tirgos nav attaisnojies. Pieaudzis vienīgi policijas darba apjoms ar kontrabandas cigarešu tirgotājiem un iekasēts mazāk nodokļu. Tāpēc Finanšu ministrija aicinājusi aizliegumu atcelt, informē LNT ziņas.

M.Ivanovai-Jevsejevai nav ne parādu ne uzkrājumu 1 02.04.2012

27. martā VID saņēma Saeimas deputātes no Daugavpils Marjanas Ivanovas-Jevsejevas deklarāciju par viņas ienākumiem un izdevumiem pagājušajā gadā.

Jau pirms Lieldienām olu cenas veikalos varētu palielināties pat par 40% 02.04.2012

Cena olām veikalu plauktos varētu pieaugt pat par 40%, atklāj Maxima Latvija pārstāvis Ivars Andiņš. Lielākais olu ražotājs Latvijā Balticovo paziņojis par cenu pieaugumu produkcijai.

FM : Mazumtirdzniecībā arī šogad gaidāma nevienmērīga izaugsme 31.03.2012

Pēc neraksturīgi straujā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma šā gada janvārī, Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) šodien publicētie dati liecina, ka februārī tas krities par 2,2 procentiem.

Edmunds Rudzītis: Mazumtirdzniecība joprojām plusos 30.03.2012

Pēc negaidīti straujā pieauguma janvārī, februārī mazumtirdzniecībā bijis neliels atslābums, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījumam samazinoties par 2.2%.

Eirozona vienojas palielināt stabilitātes fondu līdz 800 miljardiem eiro 30.03.2012

Eirozonas dalībvalstu finanšu ministri piektdien Kopenhāgenā notiekošajā sanāksmē vienojās palielināt eirozonas finanšu stabilitātes fonda līdzekļu apjomu līdz aptuveni 800 miljardiem eiro, piektdien pavēstīja Austrijas finanšu ministre Marija Fektere.

Ludzas novads cer uz valsts atbalstu uzņēmējdarbības veicināšanai 30.03.2012

Valdība nolēma Latgales reģiona atbalstam novirzīt papildu Eiropas Savienības fondu finansējumu un tādēļ tiek plānoti vairāki gan īstermiņa, gan ilgtermiņa pasākumi – izstrādāts rīcības plāns Latgales reģiona attīstīšanai. Ar mērķi apspriest Ludzas novada pašvaldības attīstības prioritātes un iespējas 26. martā Ludzas novadu apmeklēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji, informē Ludzas novāda pašvaldība. 

Strauji attīstas lauksaimnieku kooperatīvi 30.03.2012

Latvijas lielākie lauksaimniecības kooperatīvi pērn apgrozījuši 180 miljonus latu, kas ir par 29% vairāk nekā 2010.gadā, bez tam 18 no 20 lielākajiem kooperatīviem izdevies palielināt apjomus, secina laikraksts „Dienas bizness”, apkopojot datus par pērn notikušo Latvijas lauksaimniecībā.

Daugavpils dome stiprinās saikni ar investīciju piesaistīšanas sfēru 1 30.03.2012

Daugavpils pilsētas dome noslēgs līgumu par sadarbību ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), no pašvaldības puses visus jautājumus risinās Biznesa attīstības nodaļa. Šādu lēmumu atbalstīja pašvaldības deputāti.

"Viadas" vadītāja: Naftas produktu cenām nav nekāda pamata samazināties 30.03.2012

Naftas produktu cenām nav nekāda pamata samazināties, komentārā laikrakstam "Dienas Bizness" norāda degvielas mazumtirdzniecības kompānijas SIA "Viada" vadītāja Alla Moroza.

Krājbanka pirms kraha pārskaitījusi 50 miljonus 30.03.2012

Latvijas Krājbanka no aizvadītā gada 16. novembra līdz bankas slēgšanai 21. novembrī no savu klientu kontiem uz citām bankām pārskaitījusi apmēram 50 miljonus latu. 

Arī Igaunija plānojot ierobežot braucienu skaitu akcīzes preču ievešanai no Krievijas 29.03.2012

Arī Igaunija plāno ierobežot braucienu skaitu legālai akcīzes preču ievešanai no Krievijas, aģentūru LETA informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļā.

Ekonomists Kokins norāda uz ēnas pusēm virzībai uz eiro 29.03.2012

Lai iestātos eirozonā, Latvijai nāksies bremzēt savu attīstību, un to var salīdzināt ar šaušanu sev kājā, plašā intervijā „Neatkarīgajai rīta avīzei” klāstījis pazīstamais ekonomists Gatis Kokins (V). Vienlaikus viņš ir optimistisks par jauno Nacionālās attīstības plānu, ja vien tas tiks pareizi realizēts.

Fliks: nekādu kaitējumu 'airBaltic' neesmu nodarījis 29.03.2012

Nekādu kaitējumu nacionālajai lidsabiedrībai "airBaltic" neesmu nodarījis, intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" norāda bijušais aviokompānijas vadītājs Bertolts Fliks.

Uzņēmējus šokē nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums 29.03.2012

Vairāki uzņēmēji ir nepatīkami pārsteigti par šopavasar saņemtajiem nekustamā īpašuma nodokļa rēķiniem, jo tie esot būtiski pieaugusi salīdzinājumā ar 2011.gadu, kaut arī nekādu būtisku izmaiņu neesot ne pašos nodokļa objektos, ne arī nodokļa aprēķinos, vēsta „Dienas bizness”.

V.Širjakovs: diez vai akvaparks Daugavpilī būs rentabls 29.03.2012

Pēc tā, ka mūsu portāls Gorod.lv paziņoja, ka nākotnē Daugavpilī gaidāms jauns pilsētas stadions, daudzi mūsu pilsētas iedzīvotāji sāka jautāt – kāpēc gan mūsu pilsētā neuzbūvēt akvaparku? Ar šo jautājumu mēs vērsāmies pie vicemēra Vjačeslava Širjakova, kurš ir atbildīgs par celtniecību.

Pagājušajā gadā D. Radionovs palielināja savus ienākumus 6 reizes 29.03.2012

VID publicēja datus par Saeimas deputāta no Daugavpils Dmitrija Radionova (SC) ienākumiem un izdevumiem, kurš pagājušajā gadā bija arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas loceklis, saimniecības komisijas, sporta apakškomisijas, kā arī sociāldemokrātiskās partijas “Saskaņa” valdes loceklis.

Laikraksts: drīz var izsīkt nauda ceļu būvei 29.03.2012

Valsts autoceļu uzturēšanai un atjaunošanai ik gadu būtu nepieciešami vismaz 310 miljoni latu jeb sešas reizes vairāk nekā paredzēts, un 2014.gadā finanses šim nolūkam draud izsīkt pavisam, secināts „Dienas biznesa” apjomīgā žurnālistiskā pētījumā par to, kas notiek ar Latvijas ceļu būvi un uzturēšanu.

Ceļā uz eiro valdība sākusi gatavoties vairāku simtu normatīvu grozīšanai 28.03.2012

Valdība sākusi gatavoties vairāku simtu normatīvo aktu grozīšanai, kas būs nepieciešams, Latvijā ieviešot Eiropas vienoto valūtu eiro.

"airBaltic" akcionāru sapulce izlemj celt prasību pret Fliku 28.03.2012

Lidsabiedrības "airBaltic" akcionāru sapulcē pieņemts lēmums par prasības celšanu pret "airBaltic" bijušo valdes locekli Bertoltu Fliku par kompānijai nodarītajiem zaudējumiem, teikts Satiksmes ministrijas (SM) paziņojumā presei.

"Parex banku" pārdēvē par "Reverta" 1 28.03.2012

Valstij piederošā "Parex banka" ("Parex") , kas nesen atteicās no kredītiestādes statusa, kļūstot par profesionālu problemātisko aktīvu pārvaldītāju, turpmāk darbosies ar jaunu nosaukumu – "Reverta", portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāve Marita Ozoliņa-Tumanovska.

Semjonovs: lielie degvielas tirgotāji laukos nereti dempingo 28.03.2012

Lielākie degvielas tirgotāji nereti laukos piemēro dempinga cenas - lielajiem tirgotājiem pilsētā cena ir viena, bet tās pašas kompānijas degvielas uzpildes stacijās (DUS) laukos maksa ir zemāka un pat par četriem santīmiem litrā, norāda Degvielas tirgotāju un ražotāju savienības (DTRS) prezidents Sergejs Semjonovs.

I.Laizāne pagājušajā gadā nopelnīja 6 reizes vairāk, un paņēma kredītu 5 tūkstošu latu apmērā 28.03.2012

Šī gada 22. martā VID saņēma deklarāciju par 2011. gada ienākumiem no Saeimas deputātes, daugavpilietes Ineses Laizānes.

Vienotība: Ušakova nodomi saistībā ar Krājbanku aizdomīgi sakrīt ar Antonova domām 27.03.2012

«Vienotības» Rīgas domes (RD) deputāti aicina Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC) informēt sabiedrību un deputātus par saviem nodomiem saistībā ar «Latvijas Krājbanku».

Valdība sper soli tuvāk pensijas vecuma celšanai no 2014.gada 27.03.2012

Ministru kabinets otrdien akceptēja grozījumus likumā par valsts pensijām, kas paredz pakāpeniski sākt pensionēšanās vecuma paaugstināšanu Latvijā no 2014.gada.

'Fazer maiznīcas' maina nosaukumu 27.03.2012

Maizes ražotājs "Fazer maiznīcas" mainījis nosaukumu uz "Fazer Latvija", informēja uzņēmuma komunikāciju direktore Baiba Gulbe.

Rungainis par Mavrodi upuriem: vienmēr atradīsies aitas, kas tic brīnumiem 27.03.2012

No Sergeja Mavrodi finanšu shēmām cilvēki var pasargāt paši sevi, jo Latvija ir demokrātiska valsts un vienkārši kaut ko aizliegt nav tik viegli – Mavrodi savas shēmas veido piesardzīgi, ievērojot likumus.

Prezidents: Eiropā var sabrukt banku sistēma 27.03.2012

Bīstamākais no iespējamiem scenārijiem tuvāko divu trīs gadu laikā ir Eiropas banku sistēmas sabrukums, intervijā LNT raidījumam „900 sekundes” otrdienas rītā pauda Latvijas valsts prezidents Andris Bērziņš.

Pavļuts prognozē Latvijā ražotas pārtikas potenciālu; plāno atbalstīt vietējos lauksaimniekus 27.03.2012

Lielākā Latvijas bagātība ir zeme bez dabas kataklizmām, intervijā laikrakstam „Latvijas Avīze” izteicis ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, vēršot uzmanību uz to, ka ne velti Latvijā zemi iepērk dāņi un vācieši – proti, pasaulei pārtiku vajadzēs arvien vairāk. Tāpēc jāatbalsta vietējie zemnieki, uzskata ministrs.

Eiropas Komisija risinās dzīvo cūku importa uz Krieviju aizlieguma atcelšanas jautājumu 27.03.2012

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma saņēmusi Eiropas Komisijas (EK) veselības un patērētāju aizsardzības komisāra Džona Dalī vēstuli, kas nosūtīta Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu lauksaimniecības ministriem, par Krievijas aizliegumu importēt dzīvus lauksaimniecības dzīvniekus, tajā skaitā dzīvas cūkas, un dzīvnieku produktus no ES dalībvalstīm.

Fiskālai disciplīnai jāiet roku rokā ar ekonomisko izaugsmi veicinošiem pasākumiem 27.03.2012

Fiskālai disciplīnai jābūt atbildīgas valsts politikas pamatā, tomēr tai jāiet roku rokā ar mērķtiecīgiem pasākumiem, kas veicina ekonomikas konkurētspēju un ilgtspējīgu izaugsmi, tostarp pilnvērtīgi izmantojot Eiropas Savienības (ES) kohēzijas un lauksaimniecības finansējumu, kā arī ES vienotā tirgus sniegtās iespējas. 

Pirms likvidācijas Izglītības pārvalde veica agrāk neplānotus maksājumus 1 27.03.2012

Vakar Daugavpils domes Finanšu komitejas deputāti aizvadīja ārkārtes sapulci, kuras laikā bija izskatīts jautājums par Izglītības pārvaldes gada atskaiti par iepriekšējo 2011. gadu. Atgādināsim, ka maija beigās tiks pabeigta šīs struktūras pievienošanās pie Vispārējas un profesionālās izglītības pārvaldes.

'New York Times' nodēvē Dombrovski par krīzes risināšanas izcilnieku 26.03.2012

Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis ir krīzes risināšanas izcilnieks, jo viņa valdības īstenotā politika ļāva Latvijas ekonomikai salīdzinoši strauji atkopties pēc satricinājumiem 2008.–2009.gadā.

Azartspēļu automātus plāno saslēgt vienotā uzraudzības tīklā 26.03.2012

Valdības komiteja pirmdien akceptēja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto koncepciju par azartspēļu automātu saslēgšanu vienotā uzraudzības datortīklā ar 2015.gadu.