Ekonomika

Jezdakova: nodokļu plāns pildās ļoti, ļoti labi 13.04.2012

Kopumā šā gada pirmajos trīs mēnešos nodokļos ieņemts 112% no plānotā jeb par 20% vairāk nekā 2011.gada attiecīgajā periodā, un nodokļu ieņēmumu plāna pildīšanās vērtējama kā "ļoti, ļoti laba", intervijā "Latvijas radio" pauda Latvijas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Nellija Jezdakova.

Latvijā februārī otrs straujākais rūpniecības apjoma pieaugums ES 12.04.2012

Rūpniecības apjoms Latvijā šā gada februārī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, palielinājās par 7,3%, kas ir otrais straujākais pieaugums no visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, teikts ES statistikas biroja "Eurostat" jaunākajā ziņojumā.

Milzu zaudējumu dēļ 'Sony' spiesta atlaist 10 000 strādājošo 12.04.2012

Japānas kompānija "Sony" pēc pērn ciestajiem milzu zaudējumiem paziņojusi par 10 000 strādājošo atlaišanu, vēsta raidorganizācija BBC.

Krājbankas aktīvi martā samazinājušies par 11,4 miljoniem latu; darbinieku skaits sarucis uz pusi 12.04.2012

Maksātnespējīgās AS "Latvijas Krājbanka" (Krājbanka) aktīvu vērtība marta laikā samazinājusies par 11,43 miljoniem latu – no 382,25 miljoniem latu februāra beigās līdz 370,82 miljoniem latu mēneša beigās, par Krājbankas finanšu stāvokli marta beigās portālu "Delfi" informēja bankas administratora "KPMG Baltics" (KPMG) pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Eiro ieviešanu var nākties atlikt 12.04.2012

Laiks šobrīd lēnām, bet neatturami strādā pret Māstrihtas inflācijas kritērija izpildi. Tā vienmēr ir bijusi likteņa varā un liktenim ir iespēja spēlēties ar vairākiem mainīgajiem, kuru vidū ir gan cenu izmaiņas Latvijā, gan kritērija izpildes rēķināšanas atskaites punkts, nule kā publicētos inflācijas rādītājus portālam Dienas bizness komentē DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

Premjers: minimālās algas saņēmēju īpatsvars Latvijā joprojām ir ļoti liels 12.04.2012

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) precīzi nezina, cik daudz strādājošo saņem minimālo algu, taču vienlaikus viņš uzsver, ka šādu darbinieku īpatsvars Latvijā joprojām ir ļoti liels.

Daugavpilī saglabājas bezdarba līmenis 10,6% 12.04.2012

Oficiālais bezdarba līmenis Latvijā turpina samazināties. Saskaņā ar Valsts nodarbinātības aģentūras ziņām, marta beigās bezdarba līmenis valstī samazinājās par 0,1 % un sastādīja 11,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, tas ir, 132 158 cilvēkiem.

E. Sprūdžs ar Domes vadību pārrunāja atbalsta iespējas lidostas projektam 12.04.2012

11. aprīlī Daugavpils Domē notika Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža tikšanās ar Daugavpils Domes vadību, informē pašvaldības portāls. 

Ludzā notiks Investīciju forums 12.04.2012

Ludzas novada pašvaldība informē, ka 2012.gada 27.aprīlī Ludzas Mūzikas pamatskolas konferenču zālē, Stacijas ielā 45, Ludzā, notiks Ludzas novada Investīciju forums, kurā piedalīsies pārstāvji no sadarbības pašvaldībām, Latvijas, Krievijas un Baltkrievijas uzņēmēji, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Investīciju attīstības aģentūras un Latgales plānošanas reģiona pārstāvji.

Kopīpašnieks varēs aktualizēt datus bez pārējo īpašnieku piekrišanas 12.04.2012

Turpmāk jebkurš no kopīpašniekiem varēs ierosināt noteiktu datu aktualizāciju Kadastra informācijas sistēmā par savu īpašumu, kā arī veikt pirmreizējo būves reģistrāciju bez pārējo kopīpašnieku piekrišanas, paredz šodien spēkā stājušies grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā. 

Ministri jautri apsolīja piešķirt Latgales attīstībai 30 miljonu latu 2 11.04.2012

Šodien Daugavpils universitātē liela cilvēku skaita klatbūtnē norisinājās reģionālais forums «Iespēju Latgale», kurā bija paredzēts iepazīstināt klātesošos ar mūsu depresīvā reģiona attīstības plāna izstrādi.

Dombrovskis: Budžeta deficīts nākamgad būs jāsamazina par 70 miljoniem latu 11.04.2012

Nākamā gada valsts budžeta deficīta samazinājums būs jāveic par apmēram 70 miljoniem latu, šodien Latvijas Radio 1 raidījumā "Krustpunktā" sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Martā patēriņa cenas pieaug par 0,6%; gada inflācija noplok līdz 3,3% 11.04.2012

Patēriņa cenas šā gada martā, salīdzinot ar februāri, palielinājās par 0,6%, bet gada inflācija pagājušajā mēnesī samazinājās līdz 3,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Putins: Krievijai ir jāapsteidz Latvija investīciju piesaistē 11.04.2012

Krievijas premjers Vladimirs Putins uzskata, ka Krievijā tuvāko gadu laikā jāpanāk ievērojams investīciju apjoma pieaugums un šajā jomā jāapsteidz Latvijas līmenis, vēsta Krievijas masu mediji.

Dombrovskis lasīs lekciju par "ekonomikas izrāvienu" 11.04.2012

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā lasīs lekciju par tēmu "Ekonomikas izrāviens".

Kredītu tirgus turpina sarukt 11.04.2012

Bankas gatavas aizdot, tomēr arī šogad kredītu tirgus varētu sarukt, raksta laikraksts "Dienas Bizness".

Dombrovskis: Līdz vasarai ES fondu maksājumi tiks atjaunoti 11.04.2012

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pārliecināts, ka nesen valdībā apstiprinātie tehniskie grozījumi, tādējādi atjaunojot nosacījumus par Eiropas Savienības (ES) fondu maksājumiem, ļaus jau vasaras sākumā Latvijai turpināt saņemt tos.

Ž.Kulakova cer, ka "Svente Holding" atsauks prasību pret domi 11.04.2012

Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka firma „Svente Holding”, kura ir „Ditton Group” sastāvā, iesniedza tiesā prasību pret Daugavpils domi par atsaukto līgumu par skolu renovāciju Eiroprojekta ietvaros un pieprasa kompensāciju 2,5 miljonu latu apmērā.

Dombrovskis: aizsardzības budžets tiks palielināts, "atbilstoši reālajām iespējām" 11.04.2012

Lai gan Aizsardzības ministrija paredzējusi, ka līdz 2020.gadam valsts aizsardzības budžetam jābūt NATO dalībvalstij noteikto 2% no IKP līmenī, tomēr, ik gadu veidojot valsts budžetu, finansējuma pieaugums aizsardzībai tiks vētīts atbilstoši reālajām budžeta iespējām, telekanālam LNT trešdien pauda ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Nulles deklarācijā parādniekiem būs jānorāda visi parādi 11.04.2012

Ja cilvēka parādsaistības pārsniedz 10 000 latu un viņam ir pienākums iesniegt tā dēvēto nulles deklarāciju, tad deklarācijā ir jānorāda arī visi pārējie parādi, pat ja tie ir par komunālajiem maksājumiem, telekomunikāciju vai citiem pakalpojumiem un to apjoms nesasniedz 20 latus, aģentūrai LETA sacīja auditoru biroja "PricewaterhouseCoopers" nodokļu speciālists Mārtiņš Korsaks.

VID direktore pērn atcēlusi katru trešo savu darbinieku lēmumu 11.04.2012

Ja Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir ko uzrēķinājis vai aprēķinājis nodokļu maksātājam par sliktu, nevajag mest plinti krūmos. Varbūtība, ka VID darbinieki kļūdās, ir pat ļoti augsta.

Banku analītiķi: martā patēriņa cenas Latvijā varētu būt pieaugušas par 0,4–0,5% 10.04.2012

Šogad martā salīdzinājumā ar februāri Latvijā patēriņa cenas varētu būt pieaugušas par 0,4–0,5%, prognozēja banku analītiķi.

Divu projektu līdzfinansēšanai dome ņems kredītu uz 834 tūkstošiem latu 10.04.2012

Daugavpils domes Finansu komitejas deputāti atbalstīja lēmumu par divu kredītu saņemšanu.

Gauss: augot degvielas cenām, augs arī avio biļešu cenas 10.04.2012

Augot degvielas cenām, pieaugs arī Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" biļešu cenas, otrdien publicētā intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" sacījis lidsabiedrības izpilddirektors Martins Gauss.

Somijas Eiropas lietu un ārējās tirdzniecības ministrs: Tagad labprātāk gribētu būt latvietis nekā grieķis 10.04.2012

Latvija kalpo kā tādas valsts modelis un piemērs, kas sekmīgi ir spējusi izkļūt no ārkārtīgi problemātiskas situācijas. Tās valstis, kas atliek taupības plānus, kļūdās. 

Flika garantētas ķīlas dēļ, varētu arestēt airBaltic lidmašīnas Krievijas lidostās 10.04.2012

Otrdien aviokompānija “AirBaltic” saņēmusi no Krievijas bankas “AKB Investbank” prasību atdot trīs aizņēmumus 17 miljonu eiro apmērā, ziņo TV3 raidījums “Nekā Personīga”.

Kalniņa-Lukaševica: Latvijas izredzes nākamajā ES budžetā saņemt lielāku finansējumu pieaug 06.04.2012

Aktīvi skaidrojot Latvijas nostāju, pieaug mūsu valsts izredzes nākamajā Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetā saņemt lielāku finansējumu. To, raksturojot komisijas darbu ziemas sesijā, norāda Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, uzsverot, ka turpmāk sarunu procesā izšķiroša būs visu trīs Baltijas valstu sadarbība, kurai komisija pievērš lielu uzmanību. 

Nepiesakoties nodokļu atmaksai, ārzemēs strādājošie pilsoņi zaudējuši miljonus 06.04.2012

Lielbritānijā strādājošie viesstrādnieki var pilnībā atgūt tur iemaksātos nodokļus, ja, strādājot nepilnu gadu, nav nopelnījuši ārzemēs vairāk par 7475 Lielbritānijas mārciņām (aptuveni 6300 lati).

Nodokļu konsultants: VID uzliktais sods labdarības organizācijai ir nelikumīgs 05.04.2012

"Līdz tiesvedībai neesam tikuši - vēl ir cerība, ka valsts līdzekļi netiks nelietderīgi tam izšķiesti," par gadījumu, kad Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzlicis 500 latu lielu naudas sodu labdarības organizācijai Valmieras novada fonds par brīvprātīgā darba veikšanu, izsakās fonda vadītājs Ansis Bērziņš. 

Kuru intereses aizstāvēja R. Eigims: cīņā par projektu A13 atkal uzvarēja “Binders”? 2 05.04.2012

Vakar, 4. aprīlī, Daugavpils domes iepirkumu komisija aizvadīja sēdi, kuras gaitā noteica uzvarētāju, sakarā ar Daugavpils 18. novembra ielas rekonstrukciju. 

Gandrīz visos Latvijas novados aizliegta ĢMO audzēšana 05.04.2012

Gandrīz visos Latvijas novados ir aizliegta ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) audzēšana, taču to neaizliegušās pašvaldības ģenētiski modificēto (ĢM) kultūraugu audzēšanu arī negrasās atļaut, apliecināja aptaujāto pašvaldību pārstāvji.

Laikraksts: olu cenu celšana pirms Lieldienām pievērsusi konkurences sargsuņa uzmanību 05.04.2012

Olu cenu paaugstināšana pirms gaidāmajām Lieldienām ir pievērsusi Konkurences padomes (KP) uzmanību, kas plāno sekot līdzi situācijai olu tirgū, vēsta biznesa laikraksts "Dienas Bizness" (DB).

Bagāti krievi, "bēgot no Putina", pērn pirkuši ASV īpašumus četru miljardu vērtībā 05.04.2012

Krievijas iedzīvotāji pērn iegādājušies ASV īpašumus četru miljardu vērtībā, secināts žurnālistiskā pētījumā, kas ceturtdien publicēts „gazeta.ru”. Tas ir četras reizes vairāk nekā no 2007.-2010.gadam kopā, un portāls atsaucas uz ASV uzņēmēju skaidrojumu, ka tāds kapitāla aizplūdums vērojams, jo „viņus līdz nāvei nobaidījis Putins”.

Dombrovskis: ECB 'velk' uz Māstrihtas kritēriju kropļošanu 05.04.2012

Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis intervijā ziņu aģentūrai "Agence France Presse" (AFP) ir kritizējis Eiropas Centrālo banku (ECB) par Māstrihtas kritēriju "izkropļošanu" ar nolūku kavēt jaunu dalībvalstu iestāšanos eiro zonā un aizstāvējis Latvijas gatavību iestāties eiro zonā 2014.gadā.

“Svente Holding” caur tiesu grib piedzīt no Daugavpils domes 2,5 miljonus latu 1 05.04.2012

Firma “Svente Holding”, kura ir “Ditton Group” sastāvā, iesūdzēja Daugavpils domi tiesā par nelikumīgu līguma laušanu, un pieprasa kompensāciju 2,5 latu apmērā. Atgādināsim, ka šī firma, Eiroprojekta ietvaros renovēja virkni Daugavpils skolu.

Finanšu komiteja atbalstīja lēmumu lauzt līgumu par 8 bērnudārzu renovāciju 05.04.2012

Daugavpils domes Finanšu komiteja atbalstīja lēmumu par līguma pārtraukšanu, kurš bija noslēgts 2011. gada martā, par Eiroprojekta īstenošanu “Paaugstināt energoefektivitāti Daugavpils pašvaldības ēkās ”.

5.aprīļa 'Eksporta Rītā' mēbeļu ražotājus un eksportētājus informēs par IKEA ekspansiju Baltijas tirgū 05.04.2012

Diskusiju cikla Eksporta Rīti 5.aprīļa pasākumā uzņēmēji varēs izzināt, kā būtu jārīkojas Latvijas mēbeļu ražotājiem un izplatītājiem, lai nezaudētu pozīcijas tirgū pēc IKEA ienākšanas Lietuvas tirgū 2013.gadā. Ar atziņām un viedokli dalīsies uzņēmuma SIA Marks M vadītājs Juris Griķis.

"Pasažieru vilciens" valstij prasīs papildus astoņus miljonus 05.04.2012

Tā kā par 40% jeb astoņiem miljoniem latu palielināta maksa par dzelzceļa infrastruktūru, valsts uzņēmumam "Pasažieru vilciens" (PV), lai arī tas 2011.gadu beidzis bez zaudējumiem, nāksies prasīt valdībai izdalīt papildus naudu šim maksājumam, ceturtdien intervijā "Latvijas radio" pastāstīja PV valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds.

Reformas valsts kapitālsabiedrību pārvaldībā vairos to ienesīgumu 05.04.2012

Ceturtdien Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) vadīs Reformu vadības grupas sēdi, kurā tiks lemts par valsts kapitālsabiedrību daļēji centralizētas pārvaldības modeli, portālu „Delfi” informēja Valsts kancelejā.

Benzīna cenas Latvijā sasniedz jaunas virsotnes 05.04.2012

Trešdien benzīna cenas degvielas tirgotāja "Statoil" pilna servisa degvielas uzpildes stacijās (DUS) Rīgā sasniegušas jaunas virsotnes, liecina "Statoil" mājaslapā pieejamā informācija.

Baltkrievijas naftas kompānija "BelOil" plāno atvērt pārstāvniecību Latvijā 04.04.2012

Baltkrievijas naftas kompānija "BelOil" plāno atvērt pārstāvniecību Latvijā.

Premjers prognozē, ka šovasar bezdarba līmenis sasniegs "viencipara skaitli" 04.04.2012

Jau šovasar bezdarba līmenis valstī nokritīsies līdz "viencipara skaitlim", šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem prognozēja premjers Vadis Dombrovskis (V).

Mēneša laikā VID iesniegtas 8256 "nulles" deklarācijas 04.04.2012

No šā gada 1.marta, kad Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzsāka pieņemt mantiskā stāvokļa deklarācijas, līdz šā gada 3.aprīlim dienestā ir iesniegtas kopumā 8256 tā sauktās nulles deklarācijas, portālu "Delfi" informēja VID Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Pavļuts: līdz šim Latvija no ES sankcijām pret Baltkrieviju nav būtiski cietusi, bet turpmāk situācija var mainīties 04.04.2012

Līdz šim Latvija no Eiropas Savienības (ES) noteiktajām sankcijām pret Baltkrieviju nav būtiski cietusi, bet turpmāk situācija var mainīties, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" atzina ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Premjers: valsts uzņēmumu pārvaldības centralizāciju sāks ar nekustamiem īpašumiem un mazākuma daļām 04.04.2012

Plānoto valsts kapitālsabiedrību pārvaldības reformu, kurā paredzēts "zem vienas cepures" apvienot dažādos uzņēmumus, kuros valsts ir īpašnieks, sāks ar tādiem uzņēmumiem, kuri apsaimnieko nekustamos īpašumus, un tādiem, kuros valstij ir mazākuma daļas, trešdien telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes" skaidroja ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Daugavpilī strādā 333 “simtlatnieki” 1 04.04.2012

Kā jau zināms, 2012. gadā, Latvijā, tai skaitā arī Daugavpilī, sākās projekts “Algotie pagaidu sabiedriskie darbi”, kurš nomainīja iepriekšējo stipendiju programmu - “simtlatnieki”.

Soross zaudē ECT 04.04.2012

Pagājušajā nedēļā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) pieņēma svarīgu lēmumu – noraidīja par korupciju notiesātā starptautiskā finanšu oligarha Džordža Sorosa sūdzību pret Franciju, atstājot spēkā sodu par koruptīvu noziedzīgu nodarījumu.

Investoriem Latvija nepatīk 04.04.2012

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņēmēji par vispievilcīgāko Baltijas valsti ārvalstu investīcijām uzskata Igauniju, par visnepievilcīgāko – Latviju.

Loginovs: ideja privatizēt ostas - idiotisms 04.04.2012

Ostas Latvijā nedrīkst privatizēt, komentējot iespējamo ostu pārvaldības atņemšanu pilsētām, intervijā laikrakstam „Neatkarīgā” skaidrojis Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs.

Plānots, ka jaunie vilcieni Latvijā sāks kursēt jau 2014.gada pirmajā pusē 2 04.04.2012

Plānots, ka jaunie vilcieni Latvijā sāks kursēt jau 2014.gada pirmajā pusē, aģentūru BNS informēja pasažieru pārvadātāja pa dzelzceļu "Pasažieru vilciens" (PV) Pasažieru informācijas un mārketinga departamenta vadītājs Andrejs Fiļipovs.