“Parex banku” pārdēvē par “Reverta” 1

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Valstij piederošā "Parex banka" ("Parex") , kas nesen atteicās no kredītiestādes statusa, kļūstot par profesionālu problemātisko aktīvu pārvaldītāju, turpmāk darbosies ar jaunu nosaukumu – "Reverta", portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāve Marita Ozoliņa-Tumanovska.

Jau vēstīts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) marta vidū pēc "Parex" lūguma anulēja tai piešķirto kredītiestādes licenci un ļāva reorganizēt banku, pārreģistrējot to par komercsabiedrību, kuras darbība nav saistīta ar kredītiestādes darbību.

Ozoliņa-Tumanovska norāda, ka "Parex" pārveide par aktīvu pārvaldes uzņēmumu ļaus ievērojami samazināt ar kredītiestādes licences uzturēšanu saistītās un citas administratīvās izmaksas. Veiktie aprēķini liecina, ka ietaupījums sasniegs 0,5 miljonu latu gadā.

Statusa maiņas rezultātā "Parex" vairs nebūs pakļauta arī Kredītiestāžu darbību regulējošajām normatīvajām prasībām, līdz ar to valstij nebūs jāveic "Parex" restrukturizācijas plānā paredzētā kapitāla palielināšana. "Parex" statusa maiņas rezultātā valsts kopējais ietaupījums pārsniedz 160 miljonus latu, skaidro kompānijā.

"Statusa un zīmola maiņa līdz ar uzkrāto pieredzi un unikālajām zināšanām ļaus saglabāt efektīvu un profesionālu fokusu uz galvenajiem uzņēmuma darbības virzieniem. Zīmolam izvēlētais apzīmējums ir latīņu valodas vārds "revertō", kas tulkojumā nozīmē "atgriešanās" visplašākajā šī vārda nozīmē. Esam izvēlējušies atgriešanos par jaunā zīmola galveno simbolu – vai runājam par atgriešanos pie pamata darbības mērķiem vai par valdības veikto investīciju atgūšanu," skaidro uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kristofers Gviljams.

Jau vēstīts, ka "Parex" kopš 2010.gada 1.augusta neveic komercbankām raksturīgos pakalpojumus, tostarp kreditēšanu, klientu depozītu un noguldījumu kontu apkalpošanu un citus. Šobrīd "Parex bankas" darbība pamatā ir saistīta ar tās kredītportfelī esošo problemātisko aktīvu izstrādi: kredītu restrukturizāciju, parādu piedziņu un nekustamo īpašumu pārvaldīšanu.

Bankas statusa saglabāšana "Parex" nav nepieciešama valsts ieguldījumu atgūšanai.

Valsts "Parex" glābšanā ieguldīja aptuveni miljardu latu. Pēc tam, kad no "Parex" nodalītā labo aktīvu daļa banka "Citadele" šā gada februāra vidū pabeidza atmaksāt visus tajā ieguldītos valsts depozītus, valsts sniegtais finansiālais atspaids "Parex" glābšanai sarucis līdz 752 miljoniem latu. Ja ņem vērā arī saņemtos procentu maksājumus par izmantoto valsts atbalstu, tad "Citadelē" un "Parex" patlaban ir "iesaldēti" nedaudz mazāk - 694 miljoni latu - valsts naudas.


Написать комментарий

ko ta preses sekretare zin tikkai muld, zagle un uzdzivotaja. Ta banka tapat nepastaves paskat uz vinu algam