Ceļā uz eiro valdība sākusi gatavoties vairāku simtu normatīvu grozīšanai

foto baltic-ireland.ie
foto baltic-ireland.ie

Valdība sākusi gatavoties vairāku simtu normatīvo aktu grozīšanai, kas būs nepieciešams, Latvijā ieviešot Eiropas vienoto valūtu eiro.

Jaunākā Finanšu ministrijas (FM) apkopotā informācija liecina, ka saistībā ar eiro ieviešanu valdībai būs jāgroza krietns skaits tiesību aktu - 115 likumi, 787 Ministru kabineta noteikumi, septiņi Ministru kabineta rīkojumi, 40 Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteikumi, kā arī 32 Latvijas Bankas noteikumi. Tāpat atsauces uz latiem vai konkrētām to summām ir arī pašvaldību saistošajos noteikumos. Latvijā 2012.gada martā ir 119 pašvaldības, kuru izdotajos saistošajos noteikumos būs nepieciešami grozījumi saistībā ar eiro ieviešanu.

FM gan atgādina, ka, ņemot vērā intensīvo normatīvo aktu sakārtošanas procesu un laika periodu līdz Ministru kabineta noteiktajam mērķa datumam eiro ieviešanai Latvijā 2014.gada 1.janvārī, minētie skaitļi var mainīties, jo tiek pieņemti jauni normatīvie akti un spēku zaudē spēkā esošie normatīvie akti.

Izskatīšanai šīs nedēļas valsts sekretāru sanāksmē iesniegts Finanšu ministrijas ziņojums, kurā piedāvātais rīcības modelis paredz grozīt visus normatīvos aktus līdz eiro ieviešanas dienai, kas sabiedrībai nodrošinātu vienkāršu un vieglu normatīvo aktu piemērošanu.

Šī varianta izmantošanas gadījumā visus normatīvo aktu grozījumus atbildīgajām institūcijām būs jāsagatavo līdz brīdim, kad ir zināms Padomes noteiktais valūtas maiņas kurss. Atbildīgajām institūcijām līdz 2013.gada 1.augustam tiks uzdots virzīt vienotā likumprojektu paketē apstiprināšanai sagatavotos normatīvos aktus, kas nav būtiski tiesiskās noteiktības nodrošināšanai, bet līdz 1.oktobrim - virzīt vienotā likumprojektu paketē tos normatīvos aktus, kas ir būtiski tiesiskās noteiktības nodrošināšanai un ērtai pārejai uz eiro.

Savukārt attiecībā uz pašvaldībām FM piedāvā eiro ieviešanas likumā noteikt, ka pašvaldību saistošie noteikumi jāgroza līdz eiro ieviešanas dienai. Šajā gadījumā likumā tiktu noteikts datums, līdz kuram jāgroza visi pašvaldību saistošie noteikumi, kā arī noteikta īpaša saistošo noteikumu pieņemšanas un spēkā stāšanās procedūra.

Svarīgi, lai pašvaldībām būtu skaidri noteikts tiesību aktu sakārtošanas process saistībā ar eiro ieviešanu un pašvaldības varētu savlaicīgi sagatavot grozījumus izdotajos saistošajos noteikumos. Līdz ar to jāvērtē nepieciešamība eiro ieviešanas likumā iekļaut normas par pašvaldību saistošo noteikumu sakārtošanu, lai process būtu pārskatāms un savlaicīgs, ziņojumā norāda FM.

Ministrija arī informē, ka precīzs valūtas maiņas kurss būs zināms tikai pēc tam, kad Padome līguma par Eiropas Savienības darbību noteiktajā kārtībā to būs fiksējusi, kas varētu notikt aptuveni pusgadu pirms eiro ieviešanas dienas - 2013.gada 1.jūlijā.

Ja netiks noteikts normatīvo aktu sakārtošanas veids un savlaicīgi netiks izdarīti nepieciešamie grozījumi, tas varētu radīt negatīvu sabiedrības attieksmi pret eiro ieviešanu, jo netiktu novērstas neskaidrības par to, kā piemērojams normatīvs akts, kurā norādītas naudas summas latos, vai arī, kur ir atsauce uz vārdu "lats". Tāpat netiktu nodrošināta savlaicīga, koordinēta un resursus taupoša pieeja normatīvo aktu sakārtošanai saistībā ar eiro ieviešanu Latvijā, norāda FM.

Par FM ziņojumu un piedāvātajiem rīcības modeļiem vēl būs jālemj valdībai.


Написать комментарий