Strauji attīstas lauksaimnieku kooperatīvi

foto nekrize.lv
foto nekrize.lv

Latvijas lielākie lauksaimniecības kooperatīvi pērn apgrozījuši 180 miljonus latu, kas ir par 29% vairāk nekā 2010.gadā, bez tam 18 no 20 lielākajiem kooperatīviem izdevies palielināt apjomus, secina laikraksts „Dienas bizness”, apkopojot datus par pērn notikušo Latvijas lauksaimniecībā.

Vislielākais apgrozījuma pieaugumi bijuši „Māršavai” – 76%, „Barkavas arodiem” – 42%, „Sēlijas ārēm” – 39% un „Drustiem” – 35%. Arī lielākais Latvijas kooperatīvs „Latraps” kļuvis vēl lielāks – apgrozījums pieaudzis vēl par 34%.

 TOP 20 uzņēmumu kopējā peļņas bilance ir 4,3 miljoni latu, no kuras gandrīz pusi veido Latrapa nopelnītie divi miljoni latu. Citi lielākie pelnītāji ar vairāk nekā pusmiljona latu lielu peļņu bijuši „Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība” un „Trikāta KS”. Rentabilitāte lauksaimniecības kooperatīviem gan tradicionāli ir zema – dažu procentu robežās.

Kā būtiskākos jaunumus nozarē „Dienas bizness” min ieliktos pamatus jaunai zemniekiem piederošai piena rūpnīcai Jelgavā, kas darbu sāks šogad, un kuras īpašnieki ir 600 Latvijas zemnieki, kuri apvienojušies kooperatīvos „Trikāta KS”, „Dzēse” un „Piena partneri”. Tāpat arī kooperatīvs „Piena ceļš” attīsta jaunu siera ražotni kooperatīvam piederošajā uzņēmumā „Jaunpils pienotava”.  


Написать комментарий