R. Eigims: Likums par municipālajiem referendumiem ir jāpieņem, tas stimulēs deputātus strādāt efektīvāk

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Likumprojektam par municipālajiem referendumiem saskaņā, ar kuru bez visa pārējā uz municipālo referendumu varēs izvirzīt jautājumus par pašvaldības atlaišanu, pēc sākotnējiem plāniem bija jāstājas spēkā jau ar šī gada 1. jūliju.

Tomēr ministri neatrada vienotu viedokli un patlaban ir gaidāms likumprojekta trešais lasījums. Tādēļ portāls Gorod.lv vērsās pie Saeimas deputāta Riharda Eigima.

Pēc Riharda Eigima vārdiem uz šo brīdi galveno uzmanību piesaista valsts budžeta veidošana, tādēļ ar „Likumu par municipālajiem referendumiem”, domājams, sāks nodarboties nākamgad. Turklāt darbu pie likumprojekta apgrūtina tas, ka ministru vidū ir vērojama zināma nesaskaņotība, bet daudzu partiju biedri ir pašvaldību vadītāji.

Tomēr R. Eigims domā, ka likums ir jāpieņem, jo tas būtiski veicinās efektīvāku pašvaldību darbu: „Uz Daugavpils domē notiekošā fona domāju, ka likums ir jāpieņem – tas stimulēs vadību un deputātus strādāt, jo tagad, kad viņi ir ievēlēti, viņi ir pārliecināti, ka četrus gadus var mierīgi atrasties savos amatos, nerūpējoties par darba kvalitāti”.

Pēc Eigima domām, kas pamatojas uz personīgo pieredzi, pašvaldības jaunajam deputātu sastāvam jādod nevis 6, bet 12 mēnešu termiņu, kura laikā viņi varētu parādīt, cik kvalitatīvi var veikt savu darbu un izpildīt pirmsvēlēšanu solījumus: „Mūsu gadījumā deputāti izpilda ne vairāk kā 20 – 30% savu solījumu, manuprāt, par to viņi ir jāsoda”.

Turklāt, kā atzīmēja R. Eigims, pašvaldības efektīvāku darbu varētu veicināt iespēja „atlaist” atsevišķu deputātu, ieceļot viņa amatā nākamo saraksta kandidātu. Tādā gadījumā tautas kalpi zinātu, ka viņu darbībai seko un vērtē, kā arī to, ka viņu vietas var ieņemt citas kandidatūras: „Patlaban pašvaldībās nav politiskas konkurences, un tas ir slikti”.

Atbildot uz portāla Gorod.lv korespondenta jautājumu par to, par kādiem līdzekļiem plāno rīkot referendumus, Saeimas deputāts atbildēja, ka uz nodokļu maksātāju rēķina, t.i., par pašu pašvaldību līdzekļiem. Tomēr R. Eigims domā, ka labāk nomainīt pilsētas vadību pēc gada nekā „nīkuļot” četrus gadus. Turklāt otro reizi iedzīvotājiem nav jākļūdās izvēlē, jo katru gadu referendumiem nav jānotiek.


Написать комментарий