D.Rodionovs: Līdz ar vadības darba algu paaugstināšanu jāpaaugstina arī darbinieku algas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā zināms, 10.janvārī Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus, kas paredz atlīdzības noteikšanai valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļiem piemērojamo maksimālo koeficientu paaugstināt no seši uz desmit.

Saeimas deputāts no Daugavpils Dmitrijs Rodionovs (SC) portālam Gorod.lv paziņoja, ka viņš balsoja pret grozījumiem, jo, viņaprāt, paaugstinot darba algu vadībai, jāpaaugstina arī pārējo darbinieku darba algas.

D.Rodionovs paskaidroja, ka viņš neesot pret valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļiem piemērojamā maksimālā koeficienta paaugstināšanu, bet ir pret netaisnību, kuras rezultātā plaisa starp vadības un parasto darbinieku darba algām palielināsies vēl vairāk.

„Katrs darbinieks nodrošina uzņēmuma attīstību. Tādēļ uzskatu par nepareizo pieeju, kuras rezultātā uzņēmumu vadības atalgojums desmit reizes pārsniedz darbinieku atalgojumu. Neesmu pret speciālistu atalgojuma paaugstināšanu, tomēr piekrītu kolēģiem, ka jāpieņem grozījumi likumā, saskaņā ar kuriem vadības darba algu paaugstināšana būtu cieši saistīta ar uzņēmuma peļņu un pārējo darbinieku darba algām”, - atzīmēja deputāts.

Pēc D.Rodionova domām, nesen notikušais skandāls, kad dažu valdes locekļu un vadītāju darba algas tika paaugstinātas dažas reizes, bija sava veida pārbaude, jo 2012.gada beigās likumprojekts par darba algu paaugstināšanu jau tika skatīts Saeimā un neapstiprināts sakarā ar šaubām par to nepieciešamību.

Tomēr grozījumi tika iesniegti 2013.gada pirmajā Saeimas sēdē. D.Rodionovs paziņoja, ka SC deputāti nobalsoja pret arī tāpēc, ka viņiem likās nepārliecinošs arguments, ka Latvijas vadošo ierēdņu atalgojums esot daudz mazāks, nekā viņu ārzemju kolēģu atalgojums. Deputāts paskaidroja, ka šāda veida salīdzinājums ir nevietā, jo arī parasto darbinieku darba algas ir daudz mazākas, nekā ārzemēs.

„SC bija pret, un, izskatot grozījumus komisijā, mēs iesniegsim savus ierosinājumus sakarā ar grozījumiem likumā. Tomēr, pārliecības, ka tie tiks atbalstīti, nav, jo deputāti, kuri bija pret, nobalsoja par, motivējot savu rīcību ar to, ka tas ļaus pārstādāt likumprojektu. Ņemot vērā Latvijas politisko kultūru, diez vai mūsu grozījumi tiks apstiprināti”, - atzīmēja deputāts.

Jāpiebilst, ka valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļu darba algas Latvijā tiek noteiktas, pamatojoties uz pērnā gada valstī fiksēto vidējo mēneša algu. Pērn, ņemot vērā koeficientu 6, maksimālā valdes locekļa darba alga bija 2 784 lati. 
 


Написать комментарий