Dzintars: Mūzika ir mūsu gara mājas, vai tiešām iztukšosim arī tās?

foto mixnews.lv
foto mixnews.lv

Nacionālā apvienība Visu Latvijai!—Tēvzemei un Brīvībai/LNNK atbalsta Latvijas virsdiriģentu un mūzikas speciālistu prasību apturēt grozījumus, kas Latvijas IZM sagatavotajā MK noteikumu projektā Noteikumi par valsts pamatizglītības standartu paredz mācību stundu samazinājumu pamatskolās, tai skaitā mūzikā par 50%, savā paziņojumā norāda NA.

Šādas normas virzīšana ir tuvredzīga un bezatbildīga, jo mūzikas izglītība ir cieši saistīta ar cilvēka garīgās pasaules pilnveidošanu. Dziesma un mūzika caur Dziesmu svētkiem jau gadu desmitus stiprina mūsu nācijas pastāvēšanas pamatus. Ja skolēniem atbilstošajā vecumā netiek izkopta dziedātprasme, vēlāk to izdarīt ir neiespējami. Tādēļ ir nepiedodami, ka tik nozīmīga dokumenta izstrādē nav iesaistīti mūzikas profesionāļi.

"Šis lēmums visiem nācis kā pārsteigums, kas rada neizpratni un jautājumu: kam ienācis prātā sākt apklusināt skaistāko valodu, kas vairo sapratni un labestību?", steigā tapušo dokumentu komentē Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars. "Mēs visi dzīvojam mūzikā. Mūzika ir mūsu gara mājas. Vai tiešām arī šīs mājas sāksim iztukšot? Varbūt kādam liksies pārspīlēti, bet es te saskatu garīgās trimdas sākumu."

Nacionālā apvienība vēlas panākt un centīsies visādi atbalstīt tādus lēmumus, kas sekmētu mācību priekšmeta Mūzika atjaunošanu vidusskolās un to, ka mācību priekšmetu Koris no jauna iekļautu stundu sarakstā. Tādējādi mēs stiprināsim Latvijas kordziedāšanas un Dziesmu svētku tradīcijas. Mums jābūt ne tikai lepniem, ka mīlestība uz dziesmu un deju cauri gadiem uzturējusi dzīvu mūsu latviskās identitātes apziņu, mums jābūt arī atbildīgiem par savas kultūras mantojuma nosargāšanu un vairošanu. Dziesmu svētki savā nozīmībā ir līdzvērtīgi valodai.  Latviešu valodai. Diemžēl ir cilvēki, kuri to nevēlas saprast.


Темы: , ,
Написать комментарий