Aizvadīts “Skrien Latvija” seriāla 5. posms jeb 9. Kuldīgas pusmaratons

foto: livani.lv
foto: livani.lv

Šoreiz Līvānu komandas sastāvs bija kuplāks kā ierasts. Jau ierastam Līvānu novada vieglatlētikas kluba sastāvam pievienojās Līvānu BJSS audzēkņi Nikita Bondarevs, Sintija Grigorjeva, Božena Teivāne, Simona Alise Salmiņa un garo skriešanas distanču debitants Valērijs Šakelis, kuru līvānieši vairāk pazīst, kā futbola komandas "Namejs" uzbrucēju, vēsta Līvānu novada portāls.

Mērojot tālo ceļu līdz Kuldīgai ar Līvānu novada domes un Mārītes Vilcānes palīdzību sarūpēto autobusu uzzinājām, ka mūsu iepriekš rezervētajās naktsmītnēs, saimnieces kļūdas dēļ, nebūs vietas visai komandai, un mums vajadzēja operatīvi meklēt kur palikt pa nakti.

Mūsdienās komunikāciju iespējām nav ierobežojuma un nepagāja ilgs laiks, kad Līvānu BJSS treneris Vjačeslavs Grigorjevs paziņoja, ka problēma atrisināta. Nakti komanda pavadīja samērā komfortablos apstākļos, pat sātīgas un kvalitatīvas brokastis bija nodrošinātas, kas nav mazsvarīgs faktors pirms skriešanas mačiem. Komandas pieredzējušākais sportists Jānis Važņēvičs nelaida garām iespēju iepazīties ar Kuldīgas pilsētas neatkārtojamo auru, dodoties  trīs stundu garā ekskursijā četros no rīta.

Laika apstākļu ziņā rīts bija sācies ļoti cerīgi - mākoņains laiks un salīdzinoši komfortabla gaisa temperatūra skriešanai. Bet, tuvojoties startam, kas bija paredzēts plkst. 12:00, gaiss kļuva arvien siltāks un saule sāka arvien biežāk spīdēt cauri mākoņiem. Kļuva skaidrs - skriešanas laikā nāksies cīnīties ar vēl vienu pretinieku - karstumu.

Tie, kas seko Līvānu VK gaitām zina, ka "Skrien Latvija" posmus atklāj bērnu skrējieni, kur šogad ar labu sniegumu VB3 grupā (2004.-2005. dz.g.) startē Līvānu BJSS audzēknis un cerams, Līvānu VK nākotne - Nikita Bondarevs. Nikita arī šoreiz apliecināja savu pārākumu par saviem sāncenšiem, izcīnot piekto uzvaru pēc kārtas šā seriāla ietvaros.

Atgādināšu, iepriekš uzvaras tika izcīnītas Rēzeknē, Rīgā, Ventspilī un Jelgavā. Kuldīgas posms piedāvāja īsāku distanci, aptuveni 400m, kas nedeva iespējas kļūdīties starta signāla brīdī, tas, protams, palielināja emocionālo slodzi jaunajam sportistam, bet Nikita tika ar visu galā lieliski. Kārtējā skaista uzvara jaunā sportista kontā. Vai izdosies uzvaras sēriju saglabāt līdz gada beigām? To mēs uzzināsim pēc 21. septembrī aizvadītā skrējiena Valmierā un 11. oktobrī, noslēdzot skriešanas sezonu Siguldas posmā.

5.27 km garajā Tautas skrējienā debitēja Božena Teivāne un Sintija Grigorjeva, abas meitenes veiksmīgi pievarēja grūto distanci, Boženai izcīnot 6., bet Sintijai 29. vietu savās vecuma grupās. Simonai Alisei Salmiņai izdevās finišēt 3. vietā STB vecuma grupā ar rezultātu 25:49.

Ar lielu nepacietību tika gaidīts 10.5km Nike skrējiens. Liela gaidāmā karstuma dēļ tika pieņemts lēmums dot iespēju nedaudz atpūsties no 21.1 km skrējieniem kluba labākajai sportistei Kitijai Valterei. Distancē tika gaidīta bezkompromisa cīņa ar vienu no labākajām Latvijas vidējo un garo distanču skrējējām Jeļenu Ābeli. Cīņas scenārijs solījās būt ļoti aizraujošs, jo lielāku distances daļu Kitija turēja savu pretinieci redzes lokā, nedaudz atpaliekot (3-5 sekundes), saglabājot visas izredzes pacīnīties par uzvaru. Rezultātā Jeļena spēja kāpināt tempu distances noslēdzošā posmā, bet Kitijai bija pa spēkam uzrādīt ļoti atzīstamu rezultātu - 39.45 sek. Šogad ātrāk šo distanci veica tikai augstāk pieminēta Jeļena Ābele (38:43 un 39:31) un Dace Lanstrom no Zviedrijas (39:26), bet visa "Skrien Latvija" seriāla vēsturē ātrāk par Kitiju ir skrējušas tikai dažas sportistes: Diāna Jakubjaņeca - 39:06, Ventspilī, 2012. gadā, Diāna Panovska - 39:08, Rīgā, 2013. gadā, Inna Poluškina - 38:53, Kuldīgā, 2013. gadā.

Tas bija labs ātruma treniņš Kitijai. Lai pieveiktu pusmaratona distanci personiska rekorda līmenī, jāskrien tik pat ātri pilna distance, bet lai piepildītu vislielāko sapni - tuvākajā nākotnē arī maratondistanci.

Pēc veiksmīgi aizvadītajiem startiem Latvijas čempionātā, gaidījām labu sniegumu arī no Solveigas Ozolas-Ozoliņas. Diemžēl šoreiz neizdevās uzlabot sezonas labāko rezultātu (42:11), Solveiga finišēja augstajā sestajā vietā ar rezultātu 43:54, ātrāk par mūsu sportisti finišēja jau iepriekš minētās Jeļena un Kitija, bez viņām vēl ļoti pazīstamas sportistes - Agnese Pastare (Olimpisko spēļu dalībniece soļošanas distancēs), Ilona Marhele (Londonas Olimpisko spēļu B normatīva īpašniece maratondistancē) un Diāna Panovska (viena no labākajām vidusdistanču skrējējām Latvijā).

Beidzot mūsu pulkam pievienojās Roberts Mālnieks. Roberts izbaudīja skrējienu, zinot, ka šodien viņš pilnvērtīgi nevarēs cīnīties par augstajām vietām, nedaudz pakoķetējot ar skatītājiem, bez liekām pūlēm finišēja 4. vietā V-50 grupā. Roberta finiša laiks - 43:52.

Tik pat interesanti notikumi gaidīja mūs pusmaratona distancē. Tam par iemeslu kalpoja Gintas Valteres debija 21.1 km garajā distancē "Skrien Latvija" seriāla posmā. Galvenā intriga - vai Gintai izdosies grūtajos laika apstākļos uzlabot Nordea Rīgas maratonā sasniegto rezultātu?! Ginta turpina pārsteigt un priecēt ar šī gada progresu rezultātu izaugsmē - pusmaratons pieveikts rekordlielā ātrumā - 1:32.26 (personiskais rekords), piektā vietā kopvērtējumā, tikai 5 sekundes zaudēts ceturtajai vietai un apbalvošanas ceremonijā divreiz izskanēja Valteru uzvārds, šoreiz ne tikai Kitijas, bet arī Gintas, jo pusmaratonā tiek apbalvotas sešas ātrākās dāmas.

Ne tik veiksmīgs starts padevies mūsu kungiem, kā jau pēdējā laikā ierasts šajā distancē klubu pārstāvēja Arvils Bušmanis un Jānis Važņēvičs. Arvilam skrējiens nedevās viegli jau pēc noskrietiem 10 km viņš nevarēja turpināt skriet savā ierastajā tempā un atlikušo distances daļu nācās cīnīties pašam ar sevi, kas bija īsts rakstura pārbaudījums. Tomēr Arvils spēja finišēt 14. vietā V-40 grupā (no 72 finišētajiem) un dot Līvānu VK komandai nepieciešamos punktus.

Jānis pabeidza distanci savu spēju robežās - 1:37.37 un ieguva 7. vietu V-50 grupā. Gribētos atzīmēt Valērija Šakeļa sasniegto, ņemot vērā, ka tā bija viņa debija tik garajā distancē, finiša laiks 1:29.12 un 21. vieta V-30 grupā uzskatāms par ļoti labu sniegumu. Cerēsim, ka Valērijs vēl uzlabos savu rezultātu nākotnē!

Kuldīgas posmā piedalījās arī citi Līvānu VK pārstāvji - Andrejs Bondarevs un Vjačeslavs Grigorjevs, bet viņu rezultāti šobrīd neatbilst tādam līmenim, lai tērētu daudz laika, sīki aprakstot nianses un uzrādītos rezultātus, tāpēc aprobežošos ar to, ka nosaukšu sasniegtās vietas vecuma grupās: Andrejam 15. vieta Tautas skrējienā VT grupā, Vjačeslavam 17. vieta Nike skrējienā V-40 grupā.

Pēc aizvadītā 5. posma Līvānu VK komanda turpina cīņu par palikšanu sešu labāko komandu vidū kopvērtējumā, šobrīd atrodoties augstajā piektajā vietā. Izskatās, ka Solveiga diezgan droši kandidē uz otro vietu kopvērtējumā individuālajā vērtējumā Nike skrējienā, tāpat Ginta pretendē uz vienu no vietām sešniekā. Protams, arī Kitija cīnīsies par uzvaru pusmaratona distances kopvērtējumā!

Jau tagad ir skaidrs, ka uzvaru sava starpā izspēlēs trīs sportistes - Jolanta Liepiņa, Anita Kažemāka un mūsu Kitija Valtere. Uzvara nenāks viegli, šobrīd vislabākās pozīcijas ir Anitai, Kitijai būs jāveic divi izcili skrējieni, vispirms Valmierā, pēcāk Siguldā. Ticēsim ciparu maģijai - vērtējot mūsu sportistes šī gada startus, redzam, uzrādīti divi pilnīgi līdzīgi rezultāti pirmajos posmos Rēzeknē un Rīgā (1:25.19 un 1:25:20 attiecīgi), tad sekoja rezultāta izaugsme par veselām trīs minūtēm nākamajos divos posmos, bet atkal ar ļoti līdzīgiem laikiem (1:22.34 Ventspilī un 1:22.27 Jelgavā). Ja tendence saglabāsies, tad noteikti vēl sagaidīsim divus ļoti ātrus posmus Kitijas izpildījumā. Bet par to mēs spriedīsim septembra beigās!



Написать комментарий