“Curiosity” uz Marsa saskāries ar problēmām

foto: kadrs no video
foto: kadrs no video

Bažas par veiksmīgu «Curiosity» misijas turpinājumu uz Marsa ir radījis monētas lieluma caurums vienā no visurgājēja riteņiem.

Eksperti lēš, ka šāds bojājums var nopietni ietekmēt pārējo piecu riteņu kvalitāti, tādējādi nopietni apgrūtinot «Curiosity» pārvietošanos pa Marsa virsmu, raksta ārvalstu mediji.

NASA vēsta, ka «Curiosity» riepas bojājumu ir izraisījis ass akmens, kas izdūris riepā caurumu. Šis ir viens no daudzajiem bojājumiem, kādu misijas laikā guvis «Curiosity». 

Visurgājējs tika nogādāts uz Marsa un savu misiju sāka 2012.gada augustā. Atbildīgās personas ir pārliecinātas, ka misiju izdosies veiksmīgi turpināt un izpildīt dotos uzdevumus.

Pašlaik visurgājējs ir ceļā uz Šārpa kalnu, kas varētu atklāt daudzus noslēpumus par Marsa vēsturi.

Kamēr šis bojājums netraucēs misijas norisei, tikmēr pastāvēs bažas, ka visurgājējs «Curiosity» būs salīdzinoši viegli ievainojams, it īpaši laikā, kad tas pārvietojusies pa akmeņainu virsmu. 

«Visurgājēja riteņi tiek bojāti. Ir labi, ka mums pagājušajā gadā izdevās visu izpildīt. Mēs vienmēr ar bažām gaidām, ka varētu rasties kādi bojājumi riteņos, taču tik lielu kā šoreiz mēs negaidījām gan,» atklāja «Curiosity» projekta menedžeris Džims Eriksons. 

Sliktākais iespējamais scenārijs ir visu riteņu pilnīga sabojāšanās. Tādā gadījumā tie vairāk nebūs lietojami, līdz ar to arī visurgājēja atrašanās uz Marsa zaudēs savu nozīmi. Ja viena riepa tiks pilnībā sabojāta, pastāv liels risks bojāt arī atlikušos riteņus. 

Šāda scenārija iespējamība ir neliela, un inženieri ir pārsteigti, cik daudz triecienus šis visurgājējs ir izcietis.

Viena no iespējām mazāk bojāt visurgājēju, ir izvairīties no akmeņainiem apgabaliem, vairāk braucot pa smilšainu virsmu. Vēl viena iespēja ir braukt pēc iespējas taisnāk, kā arī brīžiem braukt atpakaļgaitā. Ievērojot šos ieteikumus, būs iespējams novērst vēl lielākus bojājumus visurgājējam, kas pilda misiju uz Marsa.

Tāpat NASA atzīmē interesantu jubileju - «Curiosity» uz Marsa ir pavadījis 687 dienas, kas uz Marsa ir viens gads. 

Viens no lielākajiem «Curiosity» atklājumiem ir senas upes ceļa atrašana. Taču pats galvenais misijas uzdevums ir atrast jebkādas dzīvības formas uz sarkanās planētas.


Темы: , , , ,
Написать комментарий