Laimīgas laulības ķīla – pašapmāns

foto: matrony.ru
foto: matrony.ru

Mīlestība tik tiešām ir akla, un tas ir labi tiem cilvēkiem, kuri vēlas, lai attiecības ilgtu līdz pēdējam. Psihologi saka, ka labas laulības noslēpums slēpjas pārliecībā, ka partneris ir pievilcīgāks, nekā tas ir patiesībā.

Londonas Vestminsteras universitātes doktors Virens Svami sacīja: „Kad jūs esat iemīlējušies, jūs idealizējat cilvēkus, kurus mīlat. Jūs vērtējat savu partneri kā pievilcīgu”.

Tāpat viņš piebilda, ka iemīlējušies parasti domā, ka viņu partneris izskatās labāk nekā viņi paši. Evolūcijas psiholoģijā ir svarīgi, lai cilvēki ticētu tam, ko viņi dara, Svami paziņoja savas uzstāšanās laikā Čeltmenas zinātniskajā forumā. Ticība tam, ka partneris ir ļoti pievilcīgs, ļauj justies laimīgam un paaugstina pašnovērtējumu, – vēsta fedpost.ru.

Turklāt psihologs atzīmē, ja cilvēks neidealizē savu partneri, tas, iespējams, norāda uz to, ka attiecībās kaut kas nav kārtībā.

„Jūs varat novērtēt attiecību stabilitāti pēc tā, cik stipri jūs idealizējiet savu otro pusīti. Idealizācijas līmenis ir gandrīz proporcionāls jūtu noturībai”, – viņš saka.

Kaut gan vairākums mīlnieku pirmajos trijos attiecību mēnešos idealizē savus partnerus, šis efekts turpinās arī vēlāk, zinātnieks teica intervijā izdevumam Mail Online.

Psihologi šo parādību sauc par „oreola efektu”. Tas nozīmē, ja kāds tiek uztverts kā pievilcīgs, arī viņi tiek uztverti kā fiziski pievilcīgi.

Doktora Svami teoriju apstiprina Nīderlandes pētījums, kura ietvaros tika aptaujāti 70 pāri ar mērķi novērtēt viens otra un nepazīstamu cilvēku ārieni. Pētījuma rezultāti, kuri tika publicēti žurnālā „Sociālās un personīgās attiecības”, parādīja, ka savus partnerus cilvēki uzskata par pievilcīgākiem.

Pēc zinātnieku vārdiem pāri piepušķo viens otra labās īpašības un ignorē trūkumus, kas padara partneri par pievilcīgāku un „stabilizē viņu ilgtermiņa attiecībās”. Ar mērķi saglabāt drošības jūtas partneri bieži veido sarežģītu fiktīvo realitāti, kurā idealizē savus partnerus un minimizē viņu trūkumus. 
 


Написать комментарий