Latvijā svin Ģimenes dienu

foto: tejaspauze.lv
foto: tejaspauze.lv

Ceturtdien daudzviet pasaulē, tostarp Latvijā, svin Starptautisko ģimenes dienu, kurā iedzīvotāji tiek aicināti stiprināt ģimenes vērtības, rūpējoties un vairāk uzmanības veltot saviem bērniem, vecākiem, brāļiem, māsām un vecvecākiem, ziņo LETA.

Ģimene ir pamatelements, kas sargā cilvēciskās un kultūras vērtības, glabājot paaudžu vēsturisko mantojumu, nodrošinot stabilitāti un ilgtspējīgu nākotni, paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem norāda Labklājības ministrijas (LM) pārstāvji.

Lai arī ģimenei veltītajā dienā mēs aktīvāk pievēršam sabiedrības uzmanību ģimenes vērtībām un nozīmībai, nenoliedzami par to ikvienam ir jārūpējas arī ikdienā, uzsver labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS). "Tieši stipras ģimenes ir valsts pamats," uzskata ministrs.

Viņš arī norāda, ka valsts uzdevums ir turpināt mērķtiecīgu darbu pie ģimeņu atbalsta politikas, lai sekmētu ne tikai finansiālu atbalstu ģimenēm ar bērniem, bet nodrošinātu arī nepieciešamo pakalpojumu pieejamību.

Turpmākajos trīs gados kā būtiski ģimeņu atbalsta pasākumi plānoti arī - pirmā mājokļu iegādes atbalsta politika, brīvpusdienu nodrošināšana 1. līdz 4.klases skolēniem, vardarbībā cietušo cilvēku rehabilitācija, atbalsta pasākumi sievietēm, kas saskārušās ar negatīvu grūtniecības vai dzemdību pieredzi, potenciālo adoptētāju apmācības, atbalsta pasākumi statusa "Ģimenes draudzīga komersanta" ieguvējiem un bērnu līdz trīs gadu vecumam nenokļūšana bērnu sociālās aprūpes iestādēs.

Tāpat 2015.gadā ir jāatgriežas pie ģimenes valsts pabalsta diferenciācijas, pārliecināts Augulis. Šobrīd minētais pabalsts par katru bērnu ir 11 eiro. No nākamā gada pabalstu par otru bērnu plānots palielināt līdz 22 eiro, bet par trešo un nākamajiem bērniem - trīskāršā apmērā jeb 33 eiro.

Ministrija atgādina, ka Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) nodrošina psiholoģisko atbalstu ģimenēm krīzes situācijās, kā arī metodisko palīdzību un konsultācijas skolu, sociālo dienestu un citu iestāžu darbiniekiem, lai efektīvi risinātu un novērstu iespējamu vardarbību pret bērniem, kā arī citas krīzes situācijas.

Tāpat VBTAI strādā krīzes komanda, lai sniegtu palīdzību situācijās, kad bērnu iestādēs ir noticis negadījums.

Starptautisko ģimenes dienu 1993.gadā dibinājusi ANO Ģenerālā Asambleja. Latvijā Ģimenes dienu kā oficiālus svētkus atzīmē kopš 2008.gada. Ik gadu šo dienu atzīmē 15.maijā, tajā godinot ģimeni un aicinot iedzīvotājus aizdomāties par tās lielo nozīmi cilvēku ikdienā, attiecībās un dzīvē.


Написать комментарий