Krievijas Banka negaidīti paaugstina likmi

foto: svoboda.org
foto: svoboda.org

Piektdien Krievijas Centrālā banka negaidīti paaugstināja bāzes procentu likmi, lēmumu pamatojot ar pieaugošo inflācijas risku un Ukrainas spriedzi, kā arī sankciju draudiem, kas var bremzēt ekonomikas attīstību un vājināt rubli, raksta Bloomberg.

Likme palielināta no 7% līdz 7,5%.

Šajā gadā rubļa vērtība pret dolāru ir samazinājusies jau par 8,4%, kas ir otrs sliktākais rezultāts starp 24 jaunattīstības valstu valūtām, atpaliekot vien no Argentīnas peso.

Piektdien arī starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor’s samazināja Krievijas kredītreitingu līdz zemākajam investīciju līmenim – BBB-.

Martā Krievijas gada inflācija pieauga līdz 6,9%, salīdzinot ar 6,2% februārī. Kā paredz centrālās bankas pārstāvji, šajā gadā inflācija varētu būt 5-6%.

Finanšu ministrijas pārstāvji prognozē, ka Krievijas inflācija savu augstāko atzīmi var sasniegt maijā vai jūnijā – 7,5%.

Šajā gadā Krievijas IKP, visdrīzāk, pieaugs par mazāk nekā 0,5%. Pērn ekonomika auga par 1,3%, kas ir lēnākais temps četru gadu laikā.

Šā gada pirmajā ceturksnī no Krievijas aizplūdis kapitāls 50,6 miljardu ASV dolāru apmērā, kas ir ievērojami vairāk nekā pērn, kad tie bija 27,5 miljardi dolāru.


Написать комментарий