Daugavpilī steidzamā kārtā ir izveidota medicīnas komisija: vai tas palīdzēs mainīt kāda pacienta diagnozi?

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Izskatot galīgo lēmumu par veselības aprūpes plānošanas komisijas izveidošanu Daugavpils domē 10. aprīļa sēdē, daudziem klātesošajiem radās iespaids, ka pilsētā tik tiešām ir nepieciešama kvalificēta medicīnas aprūpe.

Jautājums par komisijas izveidošanu triju cilvēku Vladimira Borisjonka, Eināra Joksta un Pētera Dzalbes sastāvā tika iesniegts apstiprināšanai kā papildjautājums, un tādā pašā veidā tika izskatīts Sociālās komitejas sēdē tajā pašā dienā no rīta.

Deputāte Rita Strode atzīmēja, ka viņai ir ļoti žēl, ka ar komisijas darba nolikumu deputāti varēja iepazīties tikai dažas minūtes pirms sēdes sākuma, kad jau jābalso par šo lēmumu.

Skaidra atbilde uz jautājumu par to, kādēļ komisijā nav iepriekš piedāvātā partijas pārstāvja, no kuras ir ievēlēta R. Strode, netika saņemta. Jānis Lāčplēsis uzdeva atbildēt uz šo jautājumu Pēterim Dzalbem, jo jautājums tika izskatīts Sociālās komitejas sēdē. P. Dzalbe paskaidroja, ka lēmums atstāt trīs komisijas locekļus, divus ārstus, kuri ir deputāti, un Sociālās komitejas priekšsēdētāju ir pieņemts komitejas sēdē. „Mainīsies komitejas priekšsēdētājs, mainīsies arī mana kandidatūra komisijā”, – paziņoja P. Dzalbe, un piebilda, ka komisijā strādās tikai deputāti, jo pretējā gadījumā kaut kādu lēmumu pieņemšana par noteiktām iestādēm kādam no komisijas locekļiem var radīt interešu konfliktu.

Spriežot pēc reakcijas, R. Strode bija šokēta par P. Dzalbes un J. Lāčplēša paziņojumu par to, ka viņas partijas biedrs, vicemērs Jānis Dukšinskis nav medicīnas jomas kurators, tādēļ viņš neietilpst komisijā. Turklāt pilsētas vadītāji paziņoja, ka J. Dukšinskis jau no paša sākuma nebija par to atbildīgs. Par šo paziņojumu bija izbrīnīti daudzi klātesošie, kuri pat, ja arī neseko visiem notikumiem, kuri notiek domē, var ieiet pašvaldības portālā un paskatīties vicemēru pārraudzības jomas.

Ritai Strodei neizdevās saņemt atbildi arī uz jautājumu, kas strādās komisijā no Daugavpils novada un Ilūkstes pašvaldībām, jo tika ziņots, ka darbs būs kopējs. J. Lāčplēsis paziņoja, ka šo pašvaldību pārstāvji nevar strādāt šajā komisijā, jo tā ir tikai Daugavpils pašvaldības komisija, bet lēmuma projektā ir kļūda. Tāpat nekļuva skaidrs, kādēļ komisijā neietilpst citi speciālisti, tai skaitā arī pilsētas un reģiona medicīnas iestāžu pārstāvji, jo šāda nepieciešamība tika izteikta idejas apspriešanas gaitā.

Diskusija, kurā piedalījās arī citi deputāti (tiesa, J. Dukšinskis sēdē nepiedalījās), turpinājās pietiekami ilgi. Tuvāk tās noslēgumam R. Strode paziņoja, ka viņai ir daudz jautājumu, un, iespējams, būs vēl, jo ar dokumentiem viņa nepaspēja iepazīties. „Tas nenozīmē, ka es vēlos bremzēt situācijas uzlabošanas procesu veselības aprūpes jomā. Bet esmu pārliecināta, ka šādi jautājumi nevar tikt apstiprināti kā ārkārtas jautājumi”, – paziņoja deputāte.

Pilsētas vadība mēģināja pārliecināt klātesošos, ka apstiprināmie dokumenti bija pieejami jau sen, tomēr šādā gadījumā tā arī nebija skaidrs, kādēļ jautājums tiek apstiprināts ārpus kārtas.

„Vēlaties „nogremdēt” labu lietu – veidojiet komisiju”, – paziņoja R. Strode. Vēlāk j. Lāčplēsis atbildēja: „Vēlaties labi „aprakt” – veidojiet lielu komisiju”. R. Strode nenoliedza, ka šajā gadījumā tas būtu lietderīgi, un paziņoja: „Man ir aizdomas, ka šī komisija nebūs efektīva un nedos nekādus rezultātus”.

Rezultātā 8 deputāti nobalsoja „par”, viens deputāts bija pret, bet četri atturējās.

 


Написать комментарий