Der Spiegel: Krievu miljardu dēļ Merkele aizmirsa par neatkarību

foto: russian.rt.com
foto: russian.rt.com

Nesen Vācijas kanclere paziņoja par nepieciešamību samazināt neatkarību no Krievijas energoresursu piegādēm. Par tā iemeslu kļuva Ukrainas krīze.

Tomēr patiesībā kļuva skaidrs, ka VFR valdība nolēma neradīt šķēršļus Krievijas – Vācijas sadarbībai gāzes sfērā. Tieši otrādi, tā atbalstīja dārgus abu valstu naftas un gāzes koncernu projektus, ziņo iknedēļas izdevums Der Spiegel.

Saskaņā ar izdevuma ziņām pirms divām nedēļām enerģētikas kompānija RWE nolēma pārdot meitas uzņēmumu Dua Krievijas oligarha Mihaila Fridmana grupai. Piektdien puses parakstīja līgumu. Vācijas valdība veica darījuma nosacījumu pārbaudi un atzina to par „neproblemātisku”. VFR Ekonomikas ministrija paziņoja, ka iemesla atteikties no jau saskaņotas pārdošanas nav. Turklāt tika nolemts turpināt Vācijas uzņēmuma Wintershall, koncerna BASF vienības sadarbību ar „Gazprom”, – ziņo russian.rt.com.

Tikmēr, kā atgādina Der Spiegel, Merkeles paziņojums par Vācijas atkarības no Krievijas gāzes samazināšanu radīja plašu rezonansi. Ziemeļreinas-Vestfālenes zemes premjerministre Hannelora Krafta aicināja kancleri iesniegt energoresursu piegāžu diversifikācijas plānu enerģētikas jautājumu samitā, kurš Berlīnē notiks tuvākajās dienās.

Bijušais apkārtējās vides aizsardzības ministrs Norberts Retgens ierosināja iepirkt ASV slānekļa gāzi. Bet Bundestāga ekonomikas komitejas priekšsēdētājs Peters Ramzauers piedāvāja Vācijā izmantot frekinga metodi. Viņš arī paziņoja, ka VFR var noslēgt gāzes piegādes līgumus ar tādām valstīm kā Alžīra. Apmaiņā viņš piedāvā ar Ziemeļāfrikas valsti dalīties pieredzē par Saules enerģijas izmantošanu.   


Написать комментарий