Latvija nevarēs izvairīties no ārvalstu IT darbinieku importa

foto: db.lv
foto: db.lv

Latvijā informācijas tehnoloģiju (IT) nozare būtu spējīga absorbēt divreiz lielāku speciālistu skaitu nekā pašlaik. Katru gadu augstskolas absolvē 1000 jauno IT speciālistu, taču nozare spētu nodarbināt 2000, laikrakstam Diena stāstījusi Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

Problēmas cēlonis esot meklējams jau vidusskolā - skolēnu sliktajā eksaktajā sagatavotībā, pārliecināti aptaujātie eksperti.

Eko investors riska kapitāla pārvaldniece Ina Gudele uzsvērusi, ka tā nav tikai Latvijas, bet gan visas Eiropas problēma. Aprēķināts, ka Eiropā pašlaik ir 700 000 vakanču IT nozarē. Bāliņa Dienai skaidrojusi, ka speciālistu trūkums saistāms ar informācijas tehnoloģiju straujo izplatību faktiski visās nozarēs. Līdz ar to speciālistus piesaista ne tikai IT, bet visu jomu uzņēmumi, kā arī sabiedriskais sektors un valsts pārvalde. Speciālistu trūkuma dēļ uzņēmumi atsakās īstenot projektus, radīt papildu darbavietas un piesaistīt investīcijas, jo zina, ka nebūs strādājošo, skaidrojusi Bāliņa.

Gudele esot pārliecināta, ka Latvija nevarēs izvairīties no ārvalstu speciālistu importa. «Tie būs jāpiesaista no trešajām valstīm, jo Latvija algu ziņā nebūs pievilcīga Eiropas Savienības valstīm. Es redzu iespēju piesaistīt speciālistus no Baltkrievijas, Ukrainas un Krievijas,» viņa norādījusi.

IT uzņēmumā Accenture Latvia jau tagad tiek nodarbināti ārvalstu speciālisti. Uzņēmuma personāldaļas speciāliste Elena Markovska laikrakstam norādījusi, ka Accenture Latvia šobrīd strādā IT darbinieki gan no Austrumeiropas, gan Itālijas un Spānijas. «Tomēr mēs raugāmies arī uz vietējo darbaspēka tirgu un aktīvi sadarbojamies ar Latvijas augstskolām, piedāvājot prakses vietas studentiem,» viņa piebildusi.


Написать комментарий