LR Ekonomikas ministrija neatbildēja, vai daugavpiliešiem būs atlaides Visaginas AES būvniecības gadījumā

foto: nekrize.lv
foto: nekrize.lv

Visaginas AES būvniecības jautājums joprojām ir ļoti aktuāls daugavpiliešiem un Daugavpils apkārtnes iedzīvotājiem, kuri varētu nonākt 30 km lielajā atsvešināšanas zonā.

Šobrīd skaidras informācijas par triju Baltijas valstu kopīgā projekta īstenošanu publiskajā telpā nav, tāpat kā nav zināms Latvijas viedoklis šajā jautājumā.

Kā zināms, pagājušā gada rudenī Lietuvā notika referendums par Visaginas AES būvniecību, kurā vairākums iedzīvotāju (vairāk nekā 62%) iestājās pret atomstacijas būvniecību.

Portāls Gorod.lv nosūtīja Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijai pieprasījumu, lai būtu skaidrība par izveidojušos situāciju, valsts iestāde visai operatīvi atbildēja uz portāla uzdotajiem jautājumiem.

Atbildē tiek norādīts, ka Latvija joprojām politiski un konceptuāli atbalsta Visaginas AES projektu, bet, lai piedalītos tajā kā partnerei, mūsu valstij jāattīsta inženierinfrastruktūra, kā arī projektā jāinvestē lielas naudas summas.

Jautājumu par atlaižu piešķiršanu 30 km atsvešināšanas zonas iedzīvotājiem Ekonomikas ministrija pagaidām nekomentēja, norādot, ka pagaidām neesot pieņemts lēmums par projekta realizēšanu.

„Tikai apvienojoties lietuviešu pusei un projekta stratēģiskajam investoram „Hitachi” un pieņemot tehnisko lēmumu par projekta realizēšanu, Lietuvas partneri-kaimiņvalstis saņems informāciju par investīciju un izmaksu pamatotām pozīcijām un iespējamu informatīvu kampaņu Latgales reģionā un Daugavpilī”, rakstīts ministrijas atbildē.

Pēc Ekonomikas ministrijas pārstāvja vārdiem, AS „Latvenergo” īpaši izveidota darba grupa turpina pirms dažiem gadiem iesākto pētniecisko darbu, kura ietvaros tiek analizēti finanšu riski, investīciju aizsardzība, garantētais kodoldrošības līmenis, ņemot vērā reaktora tipu, jaudīgumu utt. Sakarā ar augstākminēto ministrija var sniegt tikai vispārīgu informāciju.

Savukārt Lietuva par projekta gaitu informē interneta vietnē. Tiesa, informācija ir pieejama tikai lietuviešu un angļu valodās. Plašsaziņas līdzekļu pārstāvji jautājumus var uzdot, nosūtot vēstuli uz e-pastu biuras@le.lt.

Pērnā gada novembrī portāls Gorod.lv bija organizējis Apaļo galdu, kura ietvaros tika runāts par mūsu pilsētas un Latgales reģiona attīstību triju atomelektrostaciju tuvumā. Pasākumā piedalījās Baltkrievijā celtās Ostrovecas AES pārstāvji, kuri stāstīja par vairākiem veiktajiem pētījumiem un notikušām apspriedēm, aizsardzības sistēmām un iedzīvotājiem domātām atlaidēm, apliecinot, ka viņi ir gatavi atbildēt uz visiem cilvēkus interesējušiem jautājumiem. Apaļā galda dalībnieki no viņiem uzzināja daudz jaunas informācijas.
 


Написать комментарий