ES sankcijas pret Ukrainas amatpersonām stāsies spēkā tuvākajās dienās

foto: AP
foto: AP

Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret tiem ukraiņiem, kas atbildīgi par cilvēktiesību pārkāpumiem un vardarbību Ukrainā, nestāsies spēkā piektdien, to noformēšanai būs vajadzīgas vairākas dienas, pēc ceturtdien notikušās ES ārlietu ministru ārkārtas sanāksmes pavēstīja Nīderlandes ārlietu ministrs Franss Timmermans, ziņo LETA-ITAR-TASS.

"Sankcijas tiks noformētas likumdošanā vienas-divu dienu laikā," sacīja Timmermans.

Viņš to skaidroja ar to, ka ministri tā arī nav spējuši vienoties, tieši kuri cilvēki tiks iekļauti Ukrainas "melnajā sarakstā", kuriem būs aizliegts iebraukt ES un iesaldēti finanšu līdzekļi.

ES ārlietu ministru padome pieņēmusi tikai "politisku lēmumu par darba sākšanu pie šī saraksta izveides", paskaidroja Īrijas ārlietu ministrs Īmons Gilmors, "Šis darbs sāksies nekavējoties. Mēs uzdevām darba grupām nekavējoties sākt darbu pie šiem dokumentiem. Saraksts ietvers tos, kas ir vainīgi pie vardarbības eskalācijas Ukrainā, viņu noteikšana būs darba grupu uzdevums."

Savukārt ASV viceprezidents Džo Baidens ceturtdien brīdinājis Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, ka Savienotās Valstis ir gatavas piemērot sankcijas amatpersonām, kas atbildīgas par vardarbību pret protestētājiem.

Ukrainas Veselības aizsardzības ministrijas dati liecina, ka Kijevā kopš otrdienas vardarbīgajās sadursmēs dzīvību zaudējuši 75 cilvēki un 363 hospitalizēti.

Vašingtona arī iepriekš pauda sašutumu par to, ka Ukrainas valdības karavīri pavērsuši automātiskos ieročus pret protestētājiem un lika skaidri noprast, ka gatavojas noteikt sankcijas.

Baltais nams informēja, ka Baidens telefonsarunā ar Janukoviču aicinājis viņu "nekavējoties atsaukt visus drošības spēkus - policiju, snaiperus, militārās un paramilitārās vienības".

"Viceprezidents aicināja prezidentu Janukoviču spert tūlītējus un taustāmus soļus, lai sadarbotos ar opozīciju ceļā pretī Ukrainas tautas likumīgo prasību īstenošanai," informēja Baltais nams.

ASV prezidents Baraks Obama trešdien aicināja Ukrainas valdību neizmantot vardarbību pret miermīlīgiem protestētājiem un brīdināja par sekām šādai rīcībai.

Ceturtdien prezidents sazinājās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, lai apspriestu Rietumu turpmāko rīcību Ukrainas jautājumā.

ASV jau noteikušas aizliegumu izsniegt vīzas 20 augsta ranga Ukrainas amatpersonām, kas tiek vainotas vardarbīgajās represijās pret protestētājiem Kijevā.


Написать комментарий