Eiropas Savienība nepielietoja sankcijas pret Ukrainu, bet pagaidām atteicās palīdzēt ar naudu

foto: newsru.com
foto: newsru.com

Eiropas Savienības Padome 28 valstu ārlietu ministru līmenī neatbalstīja priekšlikumu par sankciju ieviešanu pret Ukrainas varas iestādēm, bet arī atteicās sniegt ekonomisko palīdzību un turklāt deva mājienu uz iespēju piedāvāt Kijevai perspektīvu Eiropā, ziņo newsru.com.

„Lēmums par sankcijām nav pieņemts. Bija izvirzīts jautājums, tam pieskārās Polijas ārlietu ministrs Sikorskis, bet lēmums par sankcijām netika pieņemts.

Tika apspriesta iespēja piedāvāt Ukrainai perspektīvu Eiropā, iespējams, pat pirms Asociācijas vienošanās parakstīšanas starp Ukrainu un Eiropas Savienību, bet par Eiropas perspektīvu runa bija attālinātā perspektīvā. Trīspadsmit ES valstu vidū, kuras saskaņoja „Austrumu partnerības” attīstības stratēģiju, bija Vācija un Francija. Bet šodien to pārstāvji Eiropas perspektīvas jautājumā bija ļoti piesardzīgi”, – izdevumam "Корреспондент.net" pastāstīja avots, kurš ir tuvs Eiropas diplomātiskajām aprindām.

Oficiālie pirmdien notikušās ES Padomes secinājumi tika izteikti iepriekšējā vakarā. Tā, Eiropas ārlietu ministriju vadītāji lika noprast, ka ir gatavi reaģēt uz situācijas pasliktināšanos Ukrainā.

„Svarīgi, lai mēs nosūtītu signālu: ja notiks ievērojamas represijas vai Maidanas attīrīšana ar spēku – būs sekas. Mēs vēlamies, lai jautājumi tiktu risināti nevis ar pātagu, bet ar burkānu, bet sankciju jautājums vispirms attiecas uz vardarbību un represijām”, – „Ukrainas Komersants” citē Zviedrijas ārlietu ministru Karlu Bildtu.

Turklāt netika pieņemts lēmums par ekonomiskās palīdzības sniegšanu Kijevai. Aģentūra УНИАН, atsaucoties uz ITAR-TASS diplomātisko avotu paziņoja, ka Eiropas ministri nolēma pāradresēt jautājumu starptautiskajām finanšu institūcijām.

„Tika izskatītas palīdzības Ukrainai mobilizācijas iespējas no starptautisko finanšu organizāciju puses, ieskaitot SVF, kuru var izmantot, ja Kijeva izpildīs visas šīs organizācijas prasības”, – pateica avots un paskaidroja, ka naudas saņemšanai Ukrainai nāksies izmantot stingrus budžeta taupības pasākumus.

Tai pašā laikā Ukrainā cenšas uzminēt, vai prezidents Viktors Janukovičs tikšanās laikā Sočos vienojās ar Putinu par otrās kredīta daļas izmaksu. Bet opozīcija turpina diskutēt par konstitucionālās reformas virzienu.     

 


Написать комментарий