Bezdarbs Francijā sasniedza rekordlielus rādītājus

foto: lenta.ru
foto: lenta.ru

Bezdarba līmenis Francijā sasniedza rekordaugstu līmeni: patlaban 3,3 milj. franču oficiāli ir bezdarbnieki, ziņo Bi–bi–si, atsaucoties uz valsts Darba ministriju.

Pēc ministrijas datiem 2013. gada decembrī darbu zaudēja 10,2 tūkst. cilvēku. Tagad oficiālais bezdarba līmenis Francijā sastāda 11,1%, 2013. gadā pieaugot par 5,7% un par 0,3% 2013. gada decembrī.

Francijas prezidents Fransuā Olands iepriekš solīja, ka uz 2013. gada beigām bezdarbs samazināsies, tomēr tas nav noticis. „Stabilizācijas, kuru mēs esam sasnieguši, nepietiek”, – viņš teica.

F. Olands, kura popularitāte patlaban sasniedz rekordzemus rādītājus, pagājušajā gadā pasludināja cīņu ar bezdarbu par vienu no galvenajām prioritātēm.

Darba ministrija cenšas izlīdzināt iespaidu par neapmierinošajiem datiem. Tā paziņoja, ka bezdarba līmeņa pieaugums acīmredzot palēninās, jo 2013. gadā tikai 177,8 tūkst. franču zaudēja darbu, bet 2012. gadā šis rādītājs sastādīja 283,8 tūkst. cilvēku.

Tomēr Francijas ekonomisko pētījumu observatorijas (OFCE) ekonomists E. Haiers atzīmē, ka šāds samazinājums ir izskaidrojams ar budžeta darbavietu radīšanu, nevis ar ekonomikas atjaunošanos kopumā, – ziņo top.rbc.ru.  

E. Haiers  arī prognozē, ka F. Olanda nodokļu atlaižu ieviešanas plāni nenesīs rezultātus vismaz līdz 2016. gadam un atbilstoši tam ātras pārmaiņas darba tirgū.

„Lai privātais sektors sāktu radīt jaunas darbavietas, jānodrošina ekonomikas izaugsme līmenī, kas pārsniedz 1%, bet valdība plāno šogad izaugsmi 0,9% apmērā”, – domā Francijas ekonomists.

2014. gada janvārī F. Olands paziņoja par nodokļu atlaižu ieviešanu kompānijām, kuras ir gatavas pieņemt darbā vairāk darbinieku.    


Написать комментарий