Noskaidrots, kā veselību ietekmē darbs nakts maiņās

foto: peldosadarbnica.lv
foto: peldosadarbnica.lv

Nesen veiktā pētījumā atklāts, ka darbs maiņās nodara neatgriezeniskus bojājumus aptuveni 1500 gēniem, tādējādi ievērojami kaitējot cilvēka veselībai kopumā, vēstī "Daily Mail".

Izjauktais dienas režīms veicina tādu slimību kā krūts vēža, sirds slimību, diabēta un citu dzīvībai bīstamu kaišu attīstīšanos, cilvēka organismam "apjūkot" un zaudējot kontroli pār ierasto diennakts ritmu, kas paredz miegu nakts stundās un aktīvu darbošanos dienā.

Kā skaidro pētījuma veicēji, tā rezultātā organisms cenšas pielāgoties neordinārajiem apstākļiem, veidojot pats savu jaunu ritmu, kas savukārt nodara kaitējumu 1500 gēniem. Tādējādi tiek postoši ietekmēta visu orgānu darbība, kā arī cilvēka imūnsistēma.

Jāpiebilst, ka cilvēka organisms sastāv no aptuveni 24000 gēnu, no kuriem teju 1500 tiek kaitēts nepareizu miega paradumu dēļ.

Arī agrāk veiktos pētījumos apstiprināts, ka darbs maiņās, strādājot naktīs, rada mentālās veselības problēmas, ļaundabīgus audzējus, depresiju, diabētu, aptaukošanos, kā arī sirdslēkmes.
 


Написать комментарий