Mēģinājumi atbalstīt „seksuālo attiecību dažādību” skolas stundās radīja protestu

foto: dpa
foto: dpa

No 2015. gada Vācijas Bādenes–Virtembergas federālās zemes skolu skolēniem stāstīs par „seksuālo attiecību dažādību”.

Atbilstošs kurss jau iekļauts 2015. gada mācību plānā, kurš pagaidām tiek tikai izstrādāts. Tomēr, kā ziņo Vācijas izdevums Tageszeitung, šī iniciatīva uzreiz radīja nevaldāmu protestu no konservatīvo spēku puses.

Par šī sabiedriskā protesta vadītāju kļuva Švarcvaldes reālskolas pasniedzējs Gabriels Štengle. Baidoties no tā, ka „skola pārvērtīsies par LSBTTIQ kopas (saīsinājums nozīmē lesbieši, geji, biseksuāļi, transpersonas, interseksuāļi un kvīri”) aktīvas darbības lauku, Štengle iesniedza online petīciju pret šī kursa pieņemšanu, kura jau ir savākusi 40 tūkst. parakstu, – ziņo inopressa.ru.

Pēc pedagoga domām mācību plāna izstrādātāji ir kļūdījušies ar jēdzieniem. „Tā, atbalsts nozīmē, ka es kaut ko atbalstu, piekrītu tam un mainu savu redzes viedokli uz pretējo”, – spriež Štengle. – Savukārt iecietība paredz, ka es cienu cilvēku tiesības uz citām vērtībām un dzīvot savādāk, turklāt es nemainu savu viedokli”. Tādēļ šajā gadījumā, turpina Štengle, „es baidos no tā, ka prasība atbalstīt seksuālo attiecību dažādību skar cilvēku brīvības jomu”. Tāpat sākotnējā petīcijas versijā Štengle brīdina par „skolēnu pāraudzināšanu”, izteica skaidru „pret” LSBTTIQ kopas darbību skolā un uzsvēra, ka „skolotāji ir nokļuvuši netradicionālo seksuālo attiecību piekritēju politiskā gūstā”.

Bādenes–Virtembergas Kultūras ministrija un skolotāju arodbiedrība GEW nosauca šo petīciju par diskriminējošu, bet tās piekritējus – par „fundamentālistiem” un atsaucās uz Berlīnes Humbolta vārdā nosauktās universitātes pētījumu, kura būtība ir, „jo biežāk mēs dažādās stundās un dažādos mācību etapos skolēniem stāstām par gejiem un lesbietēm, jo labāka attieksme pret viņiem ir turpmāk”.

Patlaban tiek izskatīts pedagoga profesionālās atbilstības jautājums. Bādenes–Virtembergas LSBTTIQ kopa domā, ka „petīcija un tās komentāri uzskatāmi pierāda, cik stipri dažos sabiedrības slāņos ir izplatīti aizspriedumi un bailes no homoseksuāļiem un transseksuāļiem un viņu dzīvesveida”.


Написать комментарий