Urugvaja kļūst par pirmo valsti, kas legalizē marihuānu

foto: bbc.co.uk
foto: bbc.co.uk

Urugvajā, kas izpelnījusies slavu kā viena no progresīvākajām Latīņamerikas valstīm, oficiāli atļauts audzēt, pārdot un patērēt marihuānu, vēsta BBC.

Aptuveni pēc 12 stundas ilgām debatēm likumdevēji apstiprinājuši vēsturisko lēmumu. Likums, kas stāsies spēkā aprīlī, ļauj urugvajiešiem, kas pārsnieguši 18 gadu vecumu, iegādāties līdz 40 gramiem marihuānas mēnesī.

Līdz ar likuma pieņemšanu valdība cer cīnīties pret pieaugošo ar narkotikām saistīto noziegumu skaitu, kā arī mazināt narkotiku karteļu ietekmi, tomēr likuma kritiķi norāda, ka tas tikai veicinās narkotiku lietošanu.

Urugvajai nevajadzētu šādā veidā eksperimentēt ar saviem iedzīvotājiem, uzskata likuma opozicionārs Alfredo Solari (Alfredo Solari). «Šis projekts izskatās pēc sociālās inženierijas eksperimenta un nerespektē nevienu no ētiksajiem aizsargmehānismiem, kas attiecas uz eksperimentiem ar cilvēkiem,» pauda A. Solari.

Likums izpelnījies arī kritiku starptautiskā vidē. Starptautiskā narkotiku kontroles padome (International Narcotics Control Board, INCB) brīdinājusi, ka likums varētu «būt pilnīgā pretrunā ar starptautiskajiem notiekumiem, kas attiecas uz narkotikām un kurus ievērot apņēmusies Urugvaja».

Marihuānas legalizēšanu, nesaucot vārdā konkrētas valstis, neatbalsta arī Pāvests Francisks. Savu viedokli šajā jautājumā viņš pauda, viesojoties Brazīlijā. 

Tikmēr marihuānas legalizēšanas atbalstītāju vidū ir bijušie valstu prezidenti un ietekmīgas personas, piemēram, Brazīlijas bijušais prezidents Fernando Henriki Kardozo (Fernando Henrique Cardoso), Meksikas ekonomists un politiķis Ernesto Sediljo(Ernesto Zedillo), Kolumbijas bijušais līderis Cezars Gavirja (Cesar Gaviria).

Db.lv jau iepriekš informēja, ka likuma atbalstītāji kā argumetnus apreibinošās vielas legalizācijai minēja to, ka «karš ar narkotikām ir izgāzies». «Problēma nav marihuāna kā tāda, bet gan tās nelegālā ievešana un vardarbība, kas saistīta ar melno tirgu,» aptuveni pirms gada pauda valsts prezidents Hosē Muhika (Jose Mujica).

Patlaban Urugvajā lielākā daļa no marihuānas tiek piegādāta nelegāli no kaimiņos esošās Paragvajas. Jau ziņots, ka Urugvaja pati plāno marihuānu arī audzēt. Pēc pērn sniegtajām aplēsēm - lai apmierinātu pieprasījumu pēc marihuānas, valstī, kurā dzīvo trīs miljoni cilvēku, valdībai būs nepieciešami aptuveni 150 hektāri marihuānas plantāciju.


Написать комментарий