Latvijas Biznesa koledža turpina maldināt studentus

foto: vieglicelot.lv
foto: vieglicelot.lv

Solot bezmaksas studijas, Latvijas Biznesa koledža (LBK) turpina maldināt patērētājus, un tas notiek par spīti tam, ka augusta beigās Administratīvā rajona tiesa atstāja spēkā Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) 2011.gada lēmumu, ar kuru LBK uzlikts naudas sods un tiesiskais pienākums nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi.

PTAC pirms diviem gadiem vērsās tiesā, norādot, ka LBK īstenotā komercprakse vērtējama kā "maldinoša jebkuros apstākļos". Lai piesaistītu studentus, iestāde izmantoja saukli "Nāc studēt bez maksas" un citus līdzīgus aicinājumus, kas lika domāt, ka par izglītību nebūs jāmaksā. Tomēr noslēgtajos līgumos PTAC konstatēja, ka izglītība nebūt nav par velti pat tad, ja students ticis tā sauktajā budžeta grupā, jo iestājoties jāsamaksā mācību maksa par pēdējo semestri teju 200 latu apmērā, turklāt studiju gaitā iespējami arī citi izdevumi.

Par spīti tam, ka tiesas spriedums tika paziņots šogad, 14. augustā, neilgi pēc tam e-pasta servisa inbox.lv lietotāji saņēma vēstuli "par finansējuma piešķiršanu", kurā uzsvērts, ka Eiropas Izglītības fonds (EIF) apmaksājis studiju maksu 3000 eiro apmērā par augstākās izglītības iegūšanu un piešķirta ikmēneša stipendija līdz 100 eiro mēnesī ikvienam Latvijas iedzīvotājam, vēstulē izmantots Eiropas Savienības (ES) logotips. Kā vēstules autori norādīti EIF un LBK. Līdzīgas vēstules drukātā formātā daudzi iedzīvotāji saņēma arī savās pastkastītēs.

Pēc iepriekš minētās vēstules saņemšanas studēt gribētājiem bija iespēja pieteikties LBK mājaslapā uz sev tīkamāko programmu. Students virtuālajā vidē nokārto eksāmenu, saņem e-pasta vēstuli, ka tas izdarīts veiksmīgi un ir piešķirts budžeta finansējums izvēlētajā studiju programmā. Vēstulei pievienots nolikums par budžeta vietām un stipendiju konkursu. Diena pēc vērtējuma vērsās pie juristiem, kuri, iepazīstoties ar nolikumu, atzina, ka tajā ir vairāki riski. Piemēram, līgums par budžeta līdzekļu piešķiršanu un stipendiju studentam jāslēdz nevis ar pašu koledžu, bet ar EIF, kas nu jau mainījis nosaukumu. Fonds negarantē budžeta vietu saglabāšanu "nepārvaramas varas apstākļos (piemēram, ja pasliktinās ekonomiskā situācija valstī vai pastāv citi apstākļi, kas ietekmē LBK vai fonda finansiālo rocību)".

Var secināt, ka studentam nav nekādas garantijas, vai budžeta finansējumu viņam pēkšņi kādā dienā neatņem. Par spīti solījumiem pirmajā vēstulē, ka budžeta vietai ir piešķirti 3000 eiro, nolikumā par to vairs nav ne miņas. Tieši pretēji - budžeta vieta ir tikai uz vienu semestri, turklāt, ja students tiek pārlikts maksas grupā, viņam pilnīgi visa nauda par studēšanu budžetā jāatmaksā. Ja students pārtrauc mācības, nesaņemot diplomu, jāatmaksā ne tikai iepriekš saņemtais budžeta finansējums, bet arī stipendija.


Написать комментарий