Krievijas vēstniecība vaino Pabriku mēģinājumos politizēt Zapad-2013

foto: itar-tass.com
foto: itar-tass.com

Krievijas vēstniecība Latvijā uzsver, ka Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām Zapad-2013 neesot ļauna nodoma, bet Latvijas aizsardzības ministra Arta Pabrika (Vienotība) izteikumi par šo tēmu uzstājīgi mēģinot tās politizēt.

"Šķiet, ka virkne Latvijas politiķu, īpaši aizsardzības ministrs Pabriks, uzstājīgi politizē šo tēmu, izmantojot banālo tēzi par "krievu draudiem". Šādiem absurdiem spriedumiem nav pamata un tie neatbilst Krievijas un Latvijas attiecību garam, kas attīstās uz pragmatisma un savstarpējas ieinteresētības pamatiem," portālam Diena.lv uzsvēra Krievijas vēstniecībā.

Vēstniecība norāda, ka nedraudzīgie paziņojumi arī neveicina labu kaimiņattiecību atmosfēru starp abām valstīm. Krievijas plāni attiecībā uz gaidāmajām mācībām esot atvērti. Turklāt novērot mācības aicināti arī ārvalstu, tostarp Latvijas Aizsardzības ministrijas pārstāvji.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība) portālam Diena.lv sacīja, ka viņam ir zināmas pretenzijas pret vēstniecības paziņojumā lietoto vārdu "politizēt", jo jebkurš politiķa paziņojums esot politisks. Turklāt tāds esot arī vēstniecības paziņojums.

"Es šeit daru savu darbu. Zapad 2013 nav nekāds diplomātu saiets," sacīja Pabriks, uzsverot, ka viņam kā aizsardzības ministram jāņem vērā reālais mācību saturs, nevis tas, ko kāds "vēlētos pārdot". Ministrs apstiprināja, ka no Krievijas puses saņemts uzaicinājums sūtīt uz mācībām savus novērotājus, un novērot tās dosies vairāk nekā viens vai divi Latvijas pārstāvji. 

Jau ziņots, ka vērienīgās Baltkrievijas un Krievijas militārās mācības Zapad 2013 sākušās piektdien un turpināsies līdz 26.septembrim. Krievijas teritorijā mācībās piedalīsies 9400 karavīri, bet Baltkrievijas teritorijā vietējiem karavīriem pievienosies 2500 Krievijas karavīru. Uz mācībām Krievijā ieradušies aptuveni 200 baltkrievu karavīru, bet par mācībās Baltkrievijas teritorijā iesaistīto baltkrievu karavīru skaitu netiek ziņots.

Saskaņā ar Krievijas sniegto oficiālo informāciju militārajās mācībās karavīri trenēsies "nelikumīgu bruņotu formējumu likvidācijā un situācijas stabilizēšanā atbildības zonā", tomēr tiek uzskatīts, ka mācībās Krievija un Baltkrievija izspēlēs Baltijas valstu iekarošanu.

Savukārt pirmdien, 23.septembrī, Rīgā Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā sāksies NATO vingrinājums "Steadfast Pinnacle 2013", kurā piedalīsies 27 dalībnieki, tostarp viens civilais pārstāvis, divi brigādes ģenerāļi, 15 ģenerālmajori un deviņi ģenerālleitnanti, no 16 NATO un programmas "Partnerattiecības mieram" dalībvalstīm, portāls Diena.lv uzzināja Aizsardzības ministrijā.

Vingrinājumā galvenais uzsvars tiks likts uz komandieru lomu operacionālajā līmenī, un tas norisināsies līdz 27.septembrim.


Написать комментарий