Vienā no Londonas slimnīcām ārsti nelikumīgi izņēma dzimumorgānus vairāk nekā 1,5 tūkst. musulmaņu meiteņu

foto: Global Look Press/newsru.com
foto: Global Look Press/newsru.com

Lielbritānijā ierosināta krimināllieta pret vienu no Londonas klīnikām, kura, neskatoties uz aizliegumu, veica sieviešu dzimumorgānu izņemšanas operācijas meitenēm no Āfrikas musulmaņu zemēm.

No 1985. gada, kad valstī tika aizliegtas šādas operācijas, klīnikā izoperēja vairāk nekā 1,5 tūkst. bērnu, ziņo The Daily Mail.

Pēc policijas vārdiem Londonas Svētā Georgija klīnikas ārsti nezināja, ka veic nelikumīgas operācijas. Daži mediķi pastāstīja, ka uztvēra sieviešu apgraizīšanu kā musulmaņu kultūras daļu. Katru gadu teju 200 nepilngadīgas meitenes pārcieta šo sāpīgo operāciju.

Galvenokārt klīnikā vērsās migranti no Nigērijas, Eritrejas un Somālijas. Tikai 11 no cietušajām 1546 meitenēm piedzima Lielbritānijas teritorijā.

„Meiteņu vecāki un klīnikas ārsti normāli izturējās pret šādu piespiedu operāciju”, - pastāstīja viena no klīnikas vecmātēm, pievienojot, ka viņu dzimtenē dzimumorgānus vispār izņem mājas apstākļos. Pēc viņas vārdiem šādas operācijas ir ļoti bīstamas, jo pēc dzimumorgānu izoperēšanas var attīstīties dažādas slimības, var rasties problēmas ar dzemdībām, nerunājot jau par milzīgo psiholoģisko kaitējumu.

Starp citu, ANO tikai 2012. gadā pieņēma atbilstošu rezolūciju, kura aizliedz sieviešu apgraizīšanu. Atzīmēsim, ka šāda prakse ir izplatīta dažās Āfrikas musulmaņu kopienās, ieskaitot tādas valstis kā Somālija, Sudāna un Mali. Šādas operācijas, kuras pēc musulmaņu tradīcijām nav obligātas, tiek veiktas Indonēzijā, Omānā, Jemenā un Apvienotajos Arābu Emirātos.


Написать комментарий