Pavļuts: Aldaris faktiski slēdz ražošanu Latvijā

foto: citariga.lv
foto: citariga.lv

Nesen alus darītava Aldaris nācis klajā ar paziņojumu, ka uzņēmums koncentrēsies uz ekskluzīvo augstākās kvalitātes un premium alus šķirņu brūvēšanu, bet plastmasas pudeļu ražošanu paredzēts pārcelt ārpus Latvijas.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) norāda, ka ar šo soli Aldaris faktiski slēdz ražošanu Latvijā.

"Tas mani ļoti apbēdina. Protams, teiktais ir glīts teksts no Aldara relīzes. Tas, kas faktiski notiek, ir, ka Aldaris, piedodiet, slēdz ražošanu Latvijā. To visu, ko mēs pazīstam, tās alus šķirnes Latvijā vairs neražos," uzņēmuma paziņojumu LTV Rīta Panorāmai komentē D.Pavļuts.

Ministrs norāda – jaunās, ekskluzīvās un premium klases alus šķirnes, kas varētu šeit tikt ražotas, neatsver faktu, ka vienu no vecākajiem ražošanas uzņēmumiem Latvijā slēdz.

"Tas ir salīdzinoši negatīvs piemērs, kas var notikt ar ārvalstu investīcijām – ienāk, nopērk, sola, ka attīstīs un investēs, bet gala rezultātā – piedodiet, tirgus konjuktūra nav pozitīva, mums jāslēdz," klāsta ministrs.

Viņš norāda, ka savu viedokli par uzņēmumu ir paudis un piedāvājis arī palīdzību, lai uzņēmums attīstītos jomās, kas palīdzētu saglabāt ražošanu Latvijā. Taču šobrīd Carlsberg, kas ir Aldara īpašnieks, nav gatavs lēmumu pārskatīt. 

Tikmēr Aldara pārstāvji, portālam Diena.lv komentējot D.Pavļuta izteikumus, joprojām uzsver - ministra izteikumi ir pārspīlējums un alus darītava nepārtrauc ražošanu Latvijā. Uz citām Carlsberg grupas alus darītavām tiek pārcelti lētākā alus segmenta, piemēram, PET ražošana, bet Latvijā turpinās brūvēt, piemēram, Aldara Porteri, Mežpils alu.

Uzņēmuma vadība arī atzīst, ka tikusies ar valdības pārstāvjiem vairākas reizes, pārrunājot uzņēmuma attīstības plānus Latvijā, kā arī valsts ekonomikas tendences un to potenciālo ietekmi uz alus nozari.

"Mēs pilnībā apzināmies, ka valdības iespējas pašreizējā situācijā sniegt ilgtermiņa atbalstu vienam privātam uzņēmumam ir ierobežotas, tādēļ paši meklējam atbilstošāko risinājumu, kā izmainīt uzņēmuma stratēģiju atbilstoši tirgus tendencēm un atsākt pelnīt. Tikšanās laikā apliecinājām, ka mums ir ambīcijas saglabāt tirgus līdera statusu Latvijā," norāda Aldaris valdes priekšsēdētājs Veli Pekka Tennila.

Viņš arī atgādina, ka, neskatoties uz kopējo Latvijas tautsaimniecības atkopšanos, alus nozare joprojām piedzīvo lejupslīdi. Tirgū valda sīva konkurence, kā rezultātā dzērienu cenas šobrīd atrodas 2009.gada līmenī.


Написать комментарий