Latvijas iekļaušana sarakstā sniedz tai starptautiski vērā ņemamu atzinību, ka valstī spēkā esošie normatīvie akti atbilst IRS standartiem klientu identifikācijas un izpētes jomā, portālu "Delfi" informēja Latvijas Privātbanku asociācijā.

Tagad arī Latvijas bankām ir tiesības pretendēt uz IRS kvalificētā nodokļu starpnieka statusu.

Banka, kas kļuvusi par IRS kvalificēto starpnieku, sniedz nodokļu atskaites IRS un aprēķina klientu darījumiem ar ASV finanšu instrumentiem nodokļu ieturējumus atbilstoši nodokļu rezidences valstij. Līdz ar to klients ir pasargāts no tā, ka darījumiem ar ASV vērtspapīriem tiks automātiski piemērota 30% nodokļa likme, neņemot vērā spēkā esošās nodokļu konvencijas starp ASV un klienta nodokļu rezidences valsti.

Kvalificētā starpnieka statuss stiprina Latvijas banku sniegto finanšu pakalpojumu pievilcību, konkurētspēju un starptautisko reputāciju.
"Latvijas iekļaušana IRS sarakstā nozīmē iespēju Latvijas bankām nodrošināt izdevīgākus darījumus saviem klientiem ar ASV finanšu instrumentiem, kā arī labāku Latvijas banku reputāciju starptautiskā līmenī. Esmu gandarīts par sasniegto un domāju, ka gan Latvijas Privātbanku asociācijas pārstāvētās, gan citas Latvijas bankas izmantos šo iespēju kļūt par ASV Ieņēmumu dienesta kvalificētajiem starpniekiem," vērtē Latvijas Privātbanku asociācijas prezidents Toms Veidemanis.

Pieteikumu Latvijas iekļaušanai sarakstā iesniedza Latvijas Privātbanku asociācija, aizpildot nepieciešamās veidlapas, iztulkojot un iesniedzot attiecīgos finanšu sektora darbību regulējošos Latvijas normatīvos aktus.