Venēcijas festivāls svin 70. dzimšanas dienu

foto: kadrs no filma "Gravitācija"
foto: kadrs no filma "Gravitācija"

Trešdien, 28. augustā, ar starptautiski pazīstamā režisora Alfonso Kuarona filmu "Gravity/Gravitācija" tiks atklāts 70. starptautiskais Venēcijas kinofestivāls.

Šogad tas svin apaļu jubileju - par spīti kinofestivālu formāta popularitātei, Venēcijas festivāls joprojām ir īpašs un unikāls. Vispirms jau tāpēc, ka tieši Venēcijā 1932. gadā radās kinofestivāla "formāts" - šī ir senākā filmu skate/konkurss pasaulē. Par spīti Venēcijas kinofestivāla ietekmes un prestiža svārstībām tā pastāvēšanas laikā, unikālā norises vieta - Lido sala Venēcijā -, kā arī festivālu kustības pioniera statuss festivālam joprojām nodrošina unikālu vietu pasaulē.

Šā gada festivāla atklāšanas filmas "sejas" - Džordžs Klūnijs un Sandra Buloka -, kā arī fakts, ka filma Gravitācija ir veidota kā 3D piedāvājums, liecina, ka Venēcijas festivālam nav svešs aktuālais kinofestivālu izaicinājums - noturēt balansu starp autorkino, kādas ir vairākums konkursa programmā ietverto filmu, un komercialitāti - pievilcību masu auditorijas acīs, kas uzliek par pienākumu demonstrēt arī mazāk trafaretas Holivudas filmas. Džordža Klūnija un Sandras Bulokas astronautu duets, kuri būs atstāti vieni paši kosmosa melnajās dzīlēs pēc kuģa avārijas, filmā Gravitācija solās būt šāds kompromiss starp komerciju un mākslu.

Par Venēcijas festivāla galveno balvu Zelta lauvu sacentīsies 20 filmu - to vidū daudzu pasaulē atzītu režisoru darbi. Konkursa programmā ir iekļauta amerikāņu aktiera un talantīga režisora Džeimsa Franko filma Dieva bērns/Child of God, kurā Franko tēlo arī galveno - vientuļnieka - lomu, tautieša Terija Giliama filma Nulles teorēma/The Zero Theorem ar Metu Deimonu galvenajā lomā, britu režisora Stīvena Frīrsa filma Filomena/Philomena ar Džūdiju Denču galvenajā lomā, izcilā korejiešu režisora Kima Kiduka filma Mēbiuss/Moebius u. c. Unikāls ir fakts, ka cīņā par Zelta lauvu piedalās arī vairākas dokumentālas filmas, kuras Venēcijas festivāla konkursā parasti neiekļauj.

Līdzās galvenajai skatei norisināsies arī alternatīvāku filmu konkurss Horizonti, restaurēto klasisko filmu programma u. c. Īpaši intriģējošs solās būt starptautiskais projekts - 70 kinorežisoru izveidojuši katrs savu 60-90 sekunžu garu īsfilmu - veltījumu Venēcijas kinofestivālam.


Написать комментарий