RPIVA aptur doktora grāda piešķiršanas padomes darbu un atlaiž darbinieku

foto: foto.lu.lv
foto: foto.lu.lv

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA), sakarā ar konstatēto, ka akadēmijas rektore Dace Markus un augstskolas vadība ir maldināta par promocijas tiesību deleģējuma esību ārējos normatīvajos aktos, uzsākusi dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu maldināšanas iemeslus un noteiktu, vai nepieciešama amatpersonu sodīšana, portālu Diena.lv informēja RPIVA.

Jau ziņots, ka izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) ir uzdevis Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamentam sadarbībā ar Izglītības kvalitātes valsts dienestu veikt pārbaudi par konstatētajiem iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem saistībā ar doktora zinātnisko grādu piešķiršanu RPIVA.

Ministrs arī uzdeva apkopot informāciju par visu Latvijas augstskolu promocijas padomju darbu un doktora zinātnisko grādu piešķiršanas atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Saskaņā ar IZM rīcībā esošo informāciju, RPIVA, izveidojot Pedagoģijas promocijas padomi, iespējams, piešķīrusi doktora zinātniskos grādus, kaut akadēmijai šādas tiesības nav deleģētas. Ministrija ir konstatējusi vismaz astoņus gadījumus, kad RPIVA ir piešķīrusi doktora zinātnisko grādu.

Pēc rektores, akadēmiķes prof. D.Markus iniciatīvas šobrīd ir novērsta normatīvajiem aktiem neatbilstošas situācijas turpināšanās, atzīstot par spēkā neesošu doktora grāda piešķiršanas padomi, kā arī atstādinot no darba akadēmijā augstu augstskolas amatpersonu, kura augstskolā bija atbildīga par doktorantūru, kā arī zinātnisko darbību.

Vienlaikus, lai novērstu šādu gadījumu atkārtošanos, akadēmija vērsīsies pie Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, lai lūgtu normatīvajos aktos uzlabot promocijas deleģēšanas procedūru.


Написать комментарий