Lauku attīstības speciāliste: Ienākuma nodoklis par sezonas darbiniekiem kļūs par vēl vienu šķērsli zemniekiem – iesācējiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Valdība nolēma uzsākt cīņu ar nelegālo nodarbinātību algotu sezonas darbinieku sfērā, ieviešot papildus nodokli.

Tā, darba devējs, kura saimnieciskā darbība ir saistīta ar dārzeņu, augļu vai ogu audzēšanu, ienākuma nodokli no sezonas darbiniekiem varēs piemērot darbinieku ienākumiem, kuri gūti, strādājot sējas, ražas novākšanas un šķirošanas darbus. 

Lai noskaidrotu situāciju, Gorod.lv korespondents lūdza izteikt savas domas Lauksaimniecības konsultāciju biroja Daugavpils nodaļas lauku attīstības speciālistei Janīnai Kursītei, kura pavēstīja, ka zemnieki vienkārši neizmantos jaunievedumus.

„Pēc personīgās pieredzes es zinu, ka sezonas darbinieki nav kontrolējami. Teiksim es esmu zemnieks, kuram ir nepieciešama palīdzība ogu lasīšanā, pie manis atnāk darbinieks, kurš grib man palīdzēt. Viņš godīgi nostrādā vienu dienu, bet pēc tam viņam sāk sāpēt mugura vai viņš negrib turpināt darbu kaut kādu citu iemeslu dēļ. Tomēr es jau oficiāli esmu pieņēmis viņu darbā, pēc tam man nākas atbrīvot viņu no darba un vēl maksāt ienākuma nodokli – tā, pirmkārt, ir lieka laika tērēšana zemniekam”, – domā Janīna Kursīte.

Pēc J. Kursītes domām ienākuma nodoklis par sezonas darbiniekiem kļūs par vēl vienu šķērsli zemniekiem – iesācējiem.

„Visjaunākie zemnieki izsaka viedokli, ka mūsu valstī viņiem nav nekādu atvieglojumu. Pat, ja kaut vai pirmos 2 – 3 gadus no viņiem prasītu nodokļus tādos pašos apmēros kā no lielajiem zemniekiem, tas varētu viņiem kļūt par būtisku stimulu attīstībai un papildus motivāciju neizbraukt ārpus valsts”, – saka J. Kursīte.


Написать комментарий