Berluskoni sola negāzt valdību

foto: inserbia.info
foto: inserbia.info

Politiskā vētra Itālijā vismaz uz laiku varētu būt norimusi, jo bijušais premjers Silvio Berluskoni, kuru augstākā kasāciju tiesa pagājušonedēļ atzina par vainīgu nodokļu nemaksāšanā, solījis negāzt valdošo koalīciju.

Politologi gan uzskata, ka domstarpības starp S. Berluskoni vadītājiem labējiem centristiem (Tautas brīvības partiju jeb PDL) un premjera Enriko Letas Demokrātisko partiju (PD) no jauna uzliesmos rudenī, kad parlamentāriešiem beigsies brīvdienas un Milānas apelāciju tiesa sāks spriest par to, uz cik gadiem S. Berluskoni liegs ieņemt amatus valsts pārvaldē un kandidēt vēlēšanās.

«Mēs skaļi un skaidri esam paziņojuši, ka valdībai jāturpina risināt ekonomiskās problēmas, izmantojot tos instrumentus, par kuriem esam vienojušies. Mēs rīkojamies nevis savtīgu interešu vadīti, bet, kā vienmēr – mūsu Itālijas un ikviena tās pilsoņa interesēs,» svētdienas vakarā pie savas Romas villas, uzrunājot vairākus tūkstošus atbalstītāju, sacījis S. Berluskoni. 76 gadus vecais Itālijas politikas veterāns, kuram par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas (2002. un 2003. gadā viņa kompānija Mediaset nodokļos nesamaksāja 7,3 miljonus eiro) tika piespriests gada cietumsods (cienījamā vecuma dēļ to aizstās ar mājas arestu vai sabiedriskiem darbiem), gan nav palaidis garām iespēju pavēstīt, ka neuzskata sevi par vainīgu nekādos noziegumos un lietu pret viņu safabricējuši kreisi noskaņotie izmeklēšanas tiesneši. Reuters atgādina, ka jau piektdien S. Berluskoni uz tiesas spriedumu reaģēja ar ļoti emocionālu uzrunu televīzijā, apgalvojot, ka kļuvis par politiskās sazvērestības upuri. Taču starp šīm runām bijusi liela atšķirība – piektdien S. Berluskoni izskatījies sagrauts un sadrūmis, bet svētdienas vakarā jau atkal atgādinājis to enerģisko un harismātisko politiķi, kurš vairāk nekā 20 gadu garumā noteicis Itālijas politiskās dzīves darba kārtību. Politologi spriež, ka šādas izmaiņas uzvedībā skaidrojamas ar to, ka bijušais premjers beidzot izlēmis, kā rīkoties tālāk.

AFP atgādina, ka S. Berluskoni politisko sabiedroto sākotnējā reakcija uz tiesas spriedumu bija ļoti asa. Vairāki PDL parlamentārieši paziņoja, ka protesta nolūkos ir gatavi nolikt deputātu mandātus, citi uzstāja uz to, ka partijas biedriem, kuri pārstāvēti valdībā, nepieciešams atkāpties no ministru amatiem, faktiski sagraujot koalīciju un izprovocējot ārkārtas vēlēšanas. Viens no aktīvākajiem S. Berluskoni piekritējiem Sandro Bondi pat aizrunājās līdz tam, ka Itālijas atrodoties uz pilsoņu kara sliekšņa un, lai to novērstu, tiesas lēmumu būtu nepieciešams atcelt. Galu galā PDL aprobežojās ar aicinājumu svētdien demonstrācijās piedalīties visiem tiem 10 miljoniem cilvēku, kuri februārī notikušajās vēlēšanās balsoja par S. Berluskoni partiju. Tiesa, lai gan bijušā premjera piekritēji, kas pulcējās pie viņa rezidences, bija gana skaļi, par šādu apmeklējumu nebija ne runas – atbalsta pasākumā piedalījās, augstākais,
2000 cilvēku, raksta Reuters.

Daudziem no viņiem ekspremjera paziņojums par valdošās koalīcijas saglabāšanu bija samērā negaidīts. Ne tikai tāpēc, ka S. Berluskoni nekad nav vairījies no konfrontācijas, bet arī tāpēc, ka vēl piektdien viņš pats bija izteicies par nepieciešamību pēc iespējas ātrāk rīkot ārkārtas vēlēšanas. Taču Reuters uzsver, ka daudziem no šīs runas paslīdējuši garām atslēgas vārdi: «Kad mēs būsim tam gatavi.» Proti, pat ja valdība tiktu gāzta nekavējoties, jaunas vēlēšanas neizdosies sarīkot agrāk kā oktobra vidū vai beigās, bet tieši tad spēkā stāsies S. Berluskoni noteiktais sods.

«Tas liegs viņam izvirzīt savu kandidatūru un piedalīties kampaņā, bet labējo centristu partija ir atkarīga ne tikai no Berluskoni bagātības, bet arī viņa valdzinājuma un komunikācijas spējām. Turklāt jāsaprot, ka pirms jaunām vēlēšanām nepieciešams veikt grozījumus Itālijas vēlēšanu likumā, pretējā gadījumā pastāv liels risks, ka rezultāti būs tikpat neskaidri kā pēc februāra vēlēšanām,» raksta Reuters, atgādinot, ka šajās vēlēšanās aptuveni līdzīgu balsu skaitu saņēma trīs partijas, to skaitā Bepes Grillo Piecu zvaigžņu kustība, kas atteicās sadarboties ar citām partijām. Šķiet, ka S. Berluskoni piekritēji vēl nav atmetuši cerības, ka lēmumu par viņa apžēlošanu personīgi varētu pieņemt prezidents Džordžo Napolitāno, pastāv arī niecīga iespēja, ka parlaments kārtējo reizi grozīs krimināllikumu un noziegumiem, par kuru pastrādāšanu notiesāts S. Berluskoni, tiks mainīts noilguma termiņš.

AP norāda, ka Dž. Napolitāno nav komentējis iespējamu apžēlošanu, bet neoficiāla informācija liecina, ka sarunā ar ekspremjera piekritējiem Renato Brunetu un Renato Šifani viņš šādu risinājumu noraidījis. Pirmkārt, saskaņā ar Itālijas konstitūciju apžēlošana iespējama tikai tad, ja to lūdz pats notiesātais, viņa advokāts vai kāds no tuviniekiem. Otrkārt, apžēlošanas iespējamību samazina tas, ka pirmās instances tiesa S. Berluskoni atzinusi par vainīgu arī citos noziegumos. Treškārt, joprojām nav skaidrs, uz cik ilgu laiku viņam tiks liegts darboties politikā – to lems Milānas apelāciju tiesa. AFP uzsver, ka arī pēc šī sprieduma S. Berluskoni automātiski nezaudēs senatora statusu – diskusijas par viņa mandāta anulēšanu var ilgt mēnešiem ilgi, turklāt gadījumā, ja Senāts to neatbalstīs, atkal gaidāma tiesāšanās, un šoreiz galīgais lēmums būs jāpieņem Konstitucionālajai tiesai.

Tāpēc nav pārsteigums, ka Itālijā daudzi uzskata – S. Berluskoni ēra vēl ne tuvu nav galā, un arī viņš ir sapratis, ka vismaz līdz rudenim spēs saglabāt un izmantot savu politisko ietekmi. «Kamēr Berluskoni partija paliek pie varas, tai ir laiks atdzimt un atjaunoties,» Milānas politologs Paolo Natale sarunā ar Reuters skaidro, kādēļ bijušajam premjeram pašlaik nav izdevīgi gāzt valdību. Visticamāk, ka tuvākos mēnešus viņš veltīs jauna labējo centristu līdera meklēšanai, turklāt vēl ne tuvu nav skaidrs, kam šī loma tiek gatavota. Teorētiski pašlaik otrs ietekmīgākais cilvēks labējo centristu rindas ir iekšlietu ministrs Andželino Alfano, taču Itālijas medijos jau pavīdējušas ziņas, ka S. Berluskoni šajā postenī labprātāk redzētu savu 46 gadus veco meitu Marinu, kura pašlaik vada ģimenes holdingu Fininvest. Iespējams, tieši ar nolūku sagatavot viņai politisko augsni S. Berluskoni paziņojis par kustības Forza Italia atjaunošanu.

Uz to, ka S. Berluskoni vēl nedomā padoties, norāda ne tikai viņa brāļa vadītais laikraksts Il Giornale, kas iznācis ar virsrakstu Ar Berluskoni vēl nav cauri – uz to norāda arī Itālijas politikas pazinēji. «Viņš vēl ne tuvu nav politiskais līķis! Pagaidiet socioloģisko aptauju rezultātus, un tad sapratīsiet, kā itālieši vērtē šo spriedumu. Viņi allaž simpatizē mocekļiem, un Berluskoni ir spējis radīt mocekļa tēlu, tāpēc atgūsies,» sarunā ar Reuters sacījis kāds ekspremjera līdzgaitnieks, kurš nav vēlējies minēt savu vārdu. Līdzīgās domās ir Boloņas universitātes profesors Džanfranko Paskino, kurš norāda, ka gadu ilgs mājas arests, ko, visticamāk, nāksies izciest ekspremjeram, nav nekāds ilgais termiņš. «Viņš turpinās kontaktēties ar cilvēkiem un arī pēc gada joprojām atradīsies cīņas epicentrā. Viņš tikai uz laiku tiks atstādināts no politiskās dzīves,» uzskata Dž. Paskino. Tiesa, Romas Amerikāņu universitātes profesors Džeimss Volstons norādījis, ka S. Berluskoni ir organiski nepieciešams atrasties publiskajā politikā, runāt ar cilvēkiem, un, ja tas viņam tiks aizliegts, leģendārais politiķis var ātri zaudēt degsmi.


Написать комментарий