Latvijā pieaug elektronisko pakalpojumu popularitāte

foto: nekrize.lv
foto: nekrize.lv

Absolūti lielākā daļa iedzīvotāju, kuri kaut reizi izmantojuši kādu no valsts un pašvaldību piedāvātajiem e-pakalpojumiem atzīst, ka tas ir būtiski atvieglojis formalitāšu kārtošanu un attiecības ar valsts iestādēm, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (turpmāk – VARAM) veiktais pētījums par e-pakalpojumu lietošanu, ziņo Vides ministrija. 

VARAM sadarbībā ar Aptauju Centru rīkotās aptaujas „Sabiedriskās domas izvērtējums par e-pakalpojumu pielietojumu” rezultāti liecina, ka šādu viedokli pauduši 85% no respondentiem.

Pēdējo sešu mēnešu laikā e-pakalpojumus ir izmantojuši 67% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, visbiežāk lietojot tādus valsts un pašvaldību iestāžu e-pakalpojumus kā dzīvesvietas deklarēšana un nekustamā īpašuma nodokļa apmaksa.

Tāpat aptauja liecina, ka iedzīvotāji informāciju par e-pakalpojumu esamību galvenokārt iegūst no draugiem un radiniekiem, kā arī valsts iestādēs.

Neskatoties uz e-pakalpojumu augošo popularitāti, klātienes pakalpojumu saņemšanas veidu izvēlas vecākā gada gājuma iedzīvotāji, atzīstot to par saprotamāku, taču arvien mazāk ir personu, kuriem e-pakalpojumu izmantošanas šķērslis ir neprasme izmantot datoru un internetu. Turpretim, gadījumos, kad nepieciešama plašāka un detalizētāka konsultācija, iedzīvotāji un uzņēmēji priekšroku dod klātienes pakalpojumam.

Savukārt elektroniskajās identifikācijas (eID) kartēs aktivizēt e-parakstu, informācijas trūkuma dēļ, izvēlas mazāk kā puse aptaujāto, norādot, ka izmanto to salīdzinoši reti vai izmanto internetbanku un citus autentificēšanās rīkus, lai piekļūtu e-pakalpojumiem.

VARAM, apkopojot aptaujas rezultātus, ir secinājusi, ka e-pakalpojumu popularitāte pieaug. Lai padarītu e-pakalpojumus iedzīvotājiem draudzīgākus un ērtāk lietojamus, iestādēm jāpievērš pastiprinātu uzmanību savām mājas lapām, klientu apkalpošanas centriem, kā arī intensīvāk jāizmanto sociālo platformu priekšrocības, lai plašāk informētu par iestādēs pieejamām elektroniskajām iespējām.

Galvenie aptaujas rezultāti atspoguļoti infografikā: http://bit.ly/epak_aptauja_jul2013. Ar pētījumu ikviens interesents var iepazīties VARAM mājas lapā, sadaļas „E-pārvalde” apakšsadaļā „Pētījumi”. Publicēti ir arī pētījuma izejas dati analizējamā formā. Atgādinām, ka VARAM ir par e-pārvaldes ieviešanu atbildīgā valsts pārvaldes iestāde. 


Написать комментарий