Daugavpilieši godam pārstāvēja mūsu pilsētu Vispārējos Dziesmu un deju svētkos

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Reizi piecos gados Latvijas galvaspilsēta kļūst par lielu svētku vietu – šeit norisinās Vispārējie Dziesmu un deju svētki, kuri pulcina desmitiem tūkstošu dziedātāju un dejotāju no dažādiem valsts reģioniem un pagastiem.

Par vērienīgu svētku kulmināciju kļūst tā dalībnieku un rīkotāju svinīgs gājiens, kas ilgst vairākas stundas.

Kā zināms, šogad norisinājās XXV Dziesmu n XV Deju svētki, kurā piedalījās vairāk nekā 40 000 dalībnieki, tostarp arī daugavpilieši. Šajā pasākumā mūsu pilsētu pārstāvēja 29 mākslinieciskie kolektīvi un vairāk nekā 800 cilvēki.

Svētdien, 7.jūlijā, no Brīvības pieminekļa līdz Dailes teātrim notikušajā svinīgajā gājienā piedalījās Daugavpils pilsētas kolektīvi – profesionālais pūtēju orķestris „Daugava” Arnolda Grinberta vadībā, Poļu kultūras centra „Kukulečka” un Žanna Stankeviča, Krievu nama  „Balaguri” Arīnas Popovas vadībā, Daugavpils universitātes ansamblis „Laima”, LKC „Svātra” Sarmītes Teivānes vadībā, koris „Rūta” Silvijas Juhņevičas vadībā un citi kolektīvi.

Daugavpils jauktā kora „Daugava” vadītājs Jevgeņijs Ustinskovs, kurš arī piedalījās gājienā, šajos svētkos bija viens no 20 virsdiriģentiem, viņa apdarē un vadībā noslēguma koncertā Mežaparkā skatītāji varēja izbaudīt latviešu tautasdziesmu ”Kālabadi galdiņami”.

Goda diriģentu vidū bija vēl viena diriģente no Daugavpils –Terēzija Broka.

Svētku gājiena dalībnieki, tērpušies tautas tērpos, ar puķu pušķiem rokās dziedot gāja pa Brīvības ielu. Svētku gājiens bija pusotru stundu ilgāks nekā bija plānots, taču visi bija ar to apmierināti.

Dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts „Līgo”, kurā piedalījās visi Daugavpils pilsētas kori un mūsu pūtēju orķestris, noslēdzās pulksten divos naktī. Pēc tam sākās koncerta neformālā daļa – sadziedāšanās, kurā visi interesenti varēja dziedāt tautasdziesmas kopā ar koriem.

Noslēguma koncertā piedalījās gandrīz 15 000 koristu, tostarp 240 jauktie, 79 sieviešu, 28 vīriešu, 4 bērnu, 42 senioru kori un 26 diasporu kori. Koncertā piedalījās 700 dejotāji un 1 500 pūtēju orķestri.

Nākamie Vispārējie Dziesmu un deju svētki notiks pēc pieciem gadiem – 2018.gadā.



Написать комментарий