Bijušais CIP darbinieks Snoudens lūdzis politisko patvērumu Krievijā

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Par slepenas ASV izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklētais Edvards Snoudens Krievijā lūdzis politisko patvērumu, apliecinājušas amatpersonas.

Kā ziņo aģentūra "Interfax"  Šeremetjevas lidostas konsulārā punkta pārstāvis Kims Ševčenko apstiprinājis,ka 30. jūnija vakarā saņemts Snoudena lūgums piešķirt viņam politisko patvērumu Krievijā. To esot nodevusi Wikileaks dibinātāja Džuljena Asanža palīdze Sāra Harisone.

Laikraksts The Los Angeles Times, iepriekš ziņoja, ka Snodens lūdzis politisko patvērumu 15 valstīs. Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien norādīja, ka Snoudens var saņemt patvērumu tikai tad, ja tas beigs publiskot konfidenciālu Savienoto Valstu informāciju, vienlaikus norādot, ka patvērums diez vai tiks sniegts.

Par izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklētais bijušais ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) līgumdarbinieks un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks Snoudens pirmdien jau devīto dienu pēc kārtas pavada Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā.

Snoudens Maskavā ieradās ar reisu no Honkongas, un sākotnēji tika uzskatīts, ka viņš tālāk dosies uz Kubu, lai no turienes mērotu ceļu uz Ekvadoru. Taču Snoudens uz Kubu neizlidoja.

Krievijai un ASV nav līguma par personu izdošanu, un Maskava līdz šim atteikusies izdot Snoudenu.

Kremlis svētdien centās distancēties no fakta, ka Snoudens joprojām atrodas Maskavas lidostā, norādot, ka "šis jautājums nav Kremļa darba kārtībā".

ASV varasiestādes Snoudenam izvirzījušas apsūdzības spiegošanā, un Honkongai bija nosūtīts pieprasījums izdot viņu tiesāšanai.


Написать комментарий