Atjaunos statusu politisku iemeslu dēļ par psihiski slimiem atzītiem cilvēkiem

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likumu, kas noteiks kārtību, kādā atjaunojams to personu statuss, kas padomju gados nepamatoti ievietotas Latvijas vai PSRS psihiatriskajās ārstniecības iestādēs par savu politisko pārliecību, darbību vai pretošanos tolaik valdošajam totalitārajam režīmam.

Saskaņā ar likumu no šā gada 1. augusta šādā veidā represētajām personām, kas vēlēsies atjaunot savu statusu, būs jāvēršas prokuratūrā.

Mirušo politiski represēto vietā ar attiecīgu iesniegumu prokuratūrā varēs vērsties viņu radi vai laulātie.

Likums noteiks, ka pēc personas iesnieguma saņemšanas prokuroram būs jāpieprasa psihiatrijas ekspertu komisijas rakstveida atzinums.

Lēmums par personas statusa atjaunošanu gan vēl negarantēs politiski represētas personas statusa piešķiršanu.

Jau vēstīts, ka Latvijā joprojām ir cilvēki, kuri PSRS laikā uzdrošinājās nepiekrist komunistiskajam dzīves standartam un tādēļ tika atzīti par psihiski slimiem, bet vēl tagad – 22 gadus pēc impērijas sabrukuma – ikdienā turpina izjust PSRS represiju sekas, jo viņiem politisku apsvērumu dēļ noteiktās diagnozes nav noņemtas.

Daudziem cilvēkiem tolaik noteiktā diagnoze - šizofrēnija - viņiem ir palikusi uz mūžu.

Lietuva un Igaunija politisku iemeslu dēļ noteiktās diagnozes saviem bijušajiem disidentiem noņēmusi jau pirmajos neatkarības atjaunošanas gados.


Написать комментарий