Gorod.lv ceturtdaļa aptaujāto darba laikā atpūšas tikai pusdienu pārtraukumā

foto: kazan.bezformata.ru
foto: kazan.bezformata.ru

Saskaņā ar portāla Gorod.lv rīkoto aptaujuhttp://www.gorod.lv/opros/view_multi/717, ceturtdaļa aptaujāto (25%) nepārtrauc pienākumu pildīšanu darba dienas laikā un atpūšas tikai pusdienu pārtraukumā.

22% respondentu, izņemot atpūtu pusdienu pārtraukumā, vairāk nekā stundu pavada, dzerot kafiju, smēķējot utt. 18% respondentu darba laikā pārtrauc pienākumu pildīšanu uz 15 minūtēm, 17% - apmēram uz 30 minūtēm, 16% - apmēram uz stundu.

Latvijas Republikas Darba likums nosaka, ka normālas darba dienas ilgums nedrīkst pārsniegt 8 stundas, kurās neietilpst vienas stundas pusdienu pārtraukums.

Jāatzīmē, ka saskaņā ar darba aizsardzības noteikumiem, piemēram, strādājot ar datoru, darba un atpūtas grafiks ir atkarīgs no darba rakstura. Ik pēc katras darba stundas jātaisa 5-10 minūšu pārtraukums, ik pēc divām stundām – 15 minūšu pārtraukums. Pārtraukuma laikā iesaka fiziskos vingrinājumus. Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informāciju, bez pārtraukuma ar datoru var strādāt ne vairāk par 2 stundām.

Savukārt Krievijas likumdošana paredz, ka, strādājot ar datoru, vienai maiņai nav jāpārsniedz 6 stundas, katras 45 minūtes jāpārtrauc darbs uz 10 minūtēm, nepārtrauktais darbs ar datoru bez pārtraukuma nedrīkst pārsniegt vienu stundu.


Написать комментарий