Krievu namā pulcējās Daugavpils un Visaginas sibīrieši

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdien, 30.maijā, Slāvu kultūras dienu ietvaros Krievu namā, Daugavpilī, pulcējās sibīrieši, tostarp viesi no ārzemēm.

Ap 20 Visaginas pilsētas (Lietuva) iedzīvotāju bija ieradušies uz mūsu pilsētu, lai atcerētos savu vēsturisko dzimteni. Pēc lietuviešu delegācijas vadītājas Gaļinas Udovenko vārdiem, viņiem esot senas un labas attiecības ar Daugavpils Krievu kultūras centru.

Visaginā dzīvo diezgan daudz Sibīrijā dzimušo cilvēku, daudzi no kuriem pagājušā gadsimta 70.gados ieradās būvēt Ignalinas AES un jaunu pilsētu Snečku. Rezultātā Tomskas, Irkutskas, Bratskas, Krasnojarskas, Omskas un citu Padomju Savienības pilsētu iedzīvotāji apmetās uz dzīvi Lietuvā.

Lietuvas viesus Krievu namā sagaidīja ļoti viesmīlīgi. Tika lasīta dzeja par Sibīriju, Krievu kultūras centra radošie kolektīvi izpildīja krievu tautas dziesmas, kurām līdzi dziedāja visi klātesošie.

Arī lietuvieši bija aktīvi un piedāvāja Daugavpils sibīriešu uzmanībai krievu romances Visaginas „sudraba” balss īpašnieka Aleksandra Stepšina un liriskās kompozīcijas Visaginas kultūras nama dueta „Orfej” izpildījumā.

Pēc viesu vārdiem, viņi bija pārsteigti par Daugavpils Krievu kultūras centru, centra piedāvāto kompozīciju skaitu, pasākumiem pirms tikšanās, pilsētas pašvaldības vadības attieksmi.

Ansamblis „Rusiči” veltīja dziesmu Krievu kultūras centra ilggadējai vadītājai Geroidai Bogdanovai, bet noslēgumā kopā ar kolektīvu „Slavjanka” nodziedāja dziesmu „Russkij dom”.

Viesiem bija sagatavojuši nelielus suvenīrus: lietuviešiem pasniedza pulksteni (lai neaizmirstu par laika ritumu) un lielu svētku maizes klaipu, koncerta noslēgumā viņiem nodziedāja Krievu nama vadītāja Geroida Bogdanova, kura izpildīja dziesmu „Prihodite v moj dom”.

Krievu nama apmeklētāji apskatīja arī lietuviešu grafiķa Oļega Udovenko darbu izstādi.

Slāvu kultūras dienu pasākumi Daugavpilī turpināsies otrdien, 4.jūnijā, kad tiks atklāta Leonīdam Dobičinam veltītā piemiņas plāksne, un noslēgsies ceturtdien, 6.jūnijā, ar Puškina ielas svētkiem.



Написать комментарий