Daugavpils muzejā apskatāmas cepures, puķes, krēsli un galdi no kartona

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Aprīļa pēdējā dienā Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta kārtējā izstāde, kuru nevar nosaukt par parasto, jo tajā piedāvāti eksponāti no gofrētā kartona.

Izstādē var aplūkot dažāda izmēra un stila cepures, Ziedus, gaismas ķermeņus un pat galdus, Ķebļus un Aizslietņus. Visi eksponāti ir funkcionāli: cepures var nēsāt, uz krēsla var apsēsties, jo tas iztur līdz 135 kg, lielas baltās tulpes var atsvaidzināt jebkuru biroju vai dzīvokli.

Daugavpils publikas uzmanībai šo neparasto izstādi "Kārtu kārtām" piedāvā trīs Profesionālas dizaineres no Rīgas – Aina Mālmeistere, Iveta Pērkone un Vīva Ieviņa.

 Aina un Iveta strādā par dizainerēm uzņēmumā Stora Enso Packaging, kas ir viens no lielākajiem gofrētā kartona lokšņu un iepakojuma ražotājiem Baltijas valstīs un ir šīs izstādes galvenais sponsors – dizainerēm dažas reizes gadā ir atļauts pēc darba laika beigām no  rūpnīcas materiāla veidot izstāžu darbus.

Toties Vīva ikdienā ir interjeru dizainere, bet gofrātā kartona  mēbeļu un citu priekšmetu radīšana kopā ar kolēģēm ir visu viņu brīvā laika aizraušanās. Kartons ir ekoloģisks un otrreiz pārstrādājams materiāls, ar to darboties un to lietot ir patīkami. Kaut arī tas prasa rūpīgu un laikietilpīgu darbu, rezultāts ir tā vērts, un redzams, ka dizainerēm ideju netrūkst.

Figūras tiek vispirms datorā uzzīmētas, pēc tam izgrieztas no gofrētā kartona uz darbagalda ar datorvadāmu nazi, tad tās salīmētas ar parasto PVA līmi. Piemēram, izstādē redzamie ķebļi ir veidoti no 5 kartona kārtām un izskatās, un ir ļoti viegli, bet patiesībā tie droši iztur pāri par 130 kilogramu svara.

„Mūsu mēbeles ir aizsargātas kā reģistrēti dizainparaugi, tās ir saliekamas un vēl tikai gaida savu ražotāju un izplatītāju. Ļoti ceram, ka cilvēkiem jaunie  dizaina produkti iepatiksies, un mūsu projektētie kartona izstrādājumi kļūs populāri”, pastāstīja dizaineres.

Bieži vien kaut kas skaists un neparasts atrodams ierastajās lietās, ja protam uz tām paskatīties no pareizā skata punkta, to apliecina ekspozīcijā aplūkojamās Ivetas  fotogrāfijas. Tajās  pārliecinoši parādīts kartona priekšmetu izteiksmīgums un pat emocionalitāte.

 Gofrētā kartona formu izstāde Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā apskatāma līdz 19. maijam. Nāciet ieraudzīt neparasto!



Написать комментарий