Īrijas latvieši Dublinā rīkos mazos dziesmu un deju svētkus

foto: travelnews.lv
foto: travelnews.lv

Gaidot XXV Vispārējos latviešu dziesmu un XV deju svētku pasākumus, aktīvi rosās ne tikai kori un deju kolektīvi Latvijā, bet arī pašdarbības kolektīvi citās valstīs.

Tā, piemēram, Īrijā aktīvi svētkiem gatavojas gan jauktais koris eLVē, gan arī deju kolektīvi Karbunkuls un Nemiers. eLVē un Karbunkuls ar nosaukumu Jampradracis piedalījās arī iepriekšējos dziesmu un deju svētkos.

Ar lielu atbildības sajūtu gaidāmajam notikumam gatavojas deju kopa Karbunkuls Solveigas Slaidiņas vadībā. «Varu apstiprināt, ka Karbunkuls piedalīsies svētkos un dejos E grupas repertuāru,» Neatkarīgajai apliecina kolektīva vadītāja S. Slaidiņa.

Ne mazāk nopietni gaidāmajam pasākumam gatavojas arī dziedātāji. «Latviešu biedrības Īrijā koris eLVē svētkiem gatavojas nopietni un ar lielu atbildību. Ir apgūts dziesmu svētku repertuārs, un tagad ir laiks tā nostiprināšanai,» stāsta kora eLVē diriģente Inguna Grietiņa. Turklāt gatavošanās process ir tik nopietns, ka jau pavisam drīz Īrijā notiks ieskaņas koncerts. «4. un 5. maijā notiks 2. Latvijas kultūras dienas Īrijā. Šo dienu ietvaros paredzēti svētku repertuāra mēģinājumi gan koriem, gan deju kopām virsdiriģentes Agitas Ikaunieces un virsvadītājas Ilzes Mažānes vadībā, kuros piedalīsies visi Īrijas pašdarbības kolektīvi, kā arī viesu kolektīvi no Vācijas, Anglijas, Latvijas un Šveices. Būs divi koncerti, Latvijas Nacionālā kultūras centra veidotā fotoizstāde Latvijas Dziesmu un deju svētku brīnums, dalībnieku gājiens Dublinas vecpilsētā un vēl citi pasākumi gluži kā «mazie dziesmu un deju svētki» Īrijā pirms došanās uz Rīgu,» teic I. Grietiņa, piebilstot, ka šie svētki noteikti nesīs jaukas emocijas.

Runājot par repertuāru, dziedātāji atzīst, ka tas ir bijis grūts un tā apgūšanā bijis jāieliek daudz darba. «Darba procesā mums palīdzēja kora Maska diriģenta Jāņa Ozola brīvprātīgais darbs, proti, ierakstītās dziesmu svētku dziesmas pa balsīm, ko koristi varēja nostiprināt arī patstāvīgi, esot mājās, līdz ar to paātrinājās apguves process mēģinājumos. Arī dziesmu svētku rīkotāji – Latvijas Nacionālais kultūras centrs – mums sniedza atbalstu, informējot par jaunumiem, izmaiņām dziesmās, nodrošinot ar materiāliem un ieteikumiem,» teic I. Grietiņa.


Написать комментарий