“Latvenergo”: mājsaimniecībām viedie skaitītāji ļaus par 10% samazināt eletrības patēriņu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

AS "Latvenergo" koncerna īstenotajā pilotprojektā, kura gaitā 500 mājsaimniecībām tiek uzstādīti viedie skaitītāji, iecerēts par 10% samazināt enerģijas patēriņu un oglekļa dioksīda (CO2) emisiju apjomu, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja kompānijas Viedo tīklu kompetences centra vadītājs Āris Dandens.

Visvairāk uzmanības tiks pievērsts CO2 emisiju apjoma samazinājumam, kas plānots par 267 tonnām gadā.

Pateicoties viedajiem skaitītājiem, atlasītajām mājsaimniecībām būs iespēja klientu portālā apskatīt savus patēriņa datus, iegūstot slodžu grafiku un gūstot lielāku izpratni par lielākajiem elektrības patēriņa avotiem.

Paredzēts piedāvāt arī rēķinu izrakstīšanu, jo dati ir integrēti ar norēķinu sistēmu. Dandens vērtēja, ka tas ir ieguvums vairumā gadījumu, jo klientiem vairs nebūs jāiet pie skaitītāja un jādeklarē rādījumi.

Sadales sistēmas operators AS "Sadales tīkls" savukārt saņems brīdinājumu, ja kāds mēģinās noņemt skaitītāja vāku vai izmantos magnētu, lai ietekmētu rādījumus. "Latvenergo" pārstāvis gan izteica cerību, ka pilotprojektā viedajiem skaitītājiem nebūs šāda pielietojuma.

Paredzēts arī, ka skaitītājs ziņos par sprieguma atslēgumiem, bet "Sadales tīkls" varēs skaitītājus attālināti atslēgt vai mainīt slodzi.

Paredzēts izstrādāt arī viedtālruņa aplikāciju. Dandens vērtēja, ka ir jādomā par plašam lokam saprotamu informāciju, nevis slodžu grafiku, kas, iespējams, ne visiem būs viegli uztverams.

Paredzēts, ka puse projekta dalībnieku, lai veicinātu labāku izpratni par mājsaimniecību sadzīves elektroierīču patēriņu un tās aktīvāk iesaistītu energoefektivitātes pasākumos, saņems enerģijas patēriņa mērītājus. Tā ir rozetē ievietojama mērierīce, kas ataino tai pieslēgtas sadzīves elektroierīces elektroenerģijas patēriņu.

Savukārt 35 projektā iesaistītajām mājsaimniecībām tiks izsniegti inovatīvi mājas energomonitoru komplekti, kas nodrošina iespēju klientam sekot līdzi sešu sadzīves elektroierīču patēriņam un tās vadīt gan mājas energomonitorā, gan arī attālināti, izmantojot interneta pārlūku un viedtālruņu aplikāciju.

Piemēram, ja kāds ir aizmirsis izslēgt gludekli, tad, izmantojot internetu vai viedtālruņa aplikāciju, iespējams konkrēto elektroierīci vienkārši atslēgt, vai arī, braucot mājās, ieslēgt kafijas automātu.

Ierīču uzstādīšana jāpabeidz līdz 1.aprīlim, un, kā atzina Dandens, tagad "atlicis pārkāpt tikai suņa astei". Tomēr saskaņā ar Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) prasībām projektam jābūt dzīvotspējīgam vēl piecus gadus.

Izmantojot pilotprojekta rezultātus, "Latvenergo" plāno izvērtēt viedo tehnoloģiju sniegtos ieguvumus un izvēlēties labākos risinājumus, ko ieviest arī citiem klientiem. Patlaban pie viedās uzskaites sistēmas Latvijā ir pieslēgti visi juridiskie klienti, kuru atļautā slodze ir virs 100 kilovatiem. Runa ir par vairāk nekā 10 000 klientu.

Vienlaikus Dandens pastāstīja, ka veicot izmaksu un ieguvumu novērtējumu, secināts, ka 100% viedo elektroenerģijas skaitītāju ieviešana Latvijā nav izdevīga, un patlaban tiek diskutēts par to uzstādīšanu aptuveni ceturtdaļai patērētāju. Latvijā būtu loģiski viedos skaitītājus uzstādīt klientiem ar lielāku patēriņu. Pēc viņa teiktā, ieguvējas varētu būt mājsaimniecības ar patēriņu 2500-3000 kilovatstundas gadā.

Lietuva secinājusi, ka pie viedo skaitītāju ieviešanas varētu ķerties, ja mainīsies ekonomiskā situācija un citi apstākļi, kā arī solot īstenot pilotprojektus, zināja stāstīt energokompānijas pārstāvis. Savukārt Igaunija likumā paredzējusi, ka viedie skaitītāji tiks uzstādīti visiem lietotājiem. Pēc "Latvenergo" pārstāvja sniegtās informācijas, līdz 2017.gada beigām tos paredzēts uzstādīt 630 000 klientu, novirzot šim mērķiem 20% no investīciju budžeta.

Projektā iekļautās 500 mājsaimniecības tika atlasītas pēc vidējā gada patēriņa, lai izvērtētu dažādās klientu grupās, kādas ir iespējas veikt energoefektivitātes pasākumus.


Написать комментарий