Bērzgales un Nagļu pagstos tiek īstenoti Sorosa fonda projekti

foto: rezeknesnovads.lv
foto: rezeknesnovads.lv

Nautrēnu vidusskola ar struktūrvienību  Bērzgales pamatskolu piedalījās Sorosa fonda – Latvija iniciatīvas „Pārmaiņu iespēja skolām” 2. kārtas konkursā „Skola kā kopienas attīstības resurss” otrajā projektu grupā „Jauns sākums” un ar projektu „Lauku vides saglabāšanas centra „Zemdars” izveide un darbības nodrošināšana Nautrēnu vidusskolas struktūrvienībā Bērzgales pamatskolā” (projekta Nr. 2012-SM2S-05) ieguva iespēju realizēt projektu Bērzgales pagastā. No Rēzeknes novada pašvaldības tika atbalstīts arī Nagļu pagasta projekts „Daudzfunkcionālā sabiedrisko resursu centra attīstība Nagļos”.

Bērzgales pamatskolas projekta mērķis ir izveidot daudzfunkcionālu lauku vides saglabāšanas centru iedzīvotāju izglītības, nodarbinātības un sociālo dzīves apstākļu uzlabošanai.

Galvenie uzdevumi:

1. Karjeras prasmju attīstīšana skolēniem. Saglabājot mazās skolas statusu, skolēnus ieinteresēt lauksaimnieciskajā dzīves veidā, mācīt dažādas profesijas, kas noder lauku vides saglabāšanai. Aptvers visus Bērzgales pamatskolas 65 skolēnus, pēc vēlmēm sadalot darba grupās. Mācīs skolēniem: augļkopību, dārzeņkopību, lopkopību, zivkopību, biškopību, tūrismu, amatniecību – kokapstrādi. Konsultācijas un praktiskās nodarbības vadīs Bērzgales pagasta zemnieki, uzņēmēji un amatnieki.

2. Sociālo dzīves apstākļu uzlabošana. Atbalsts laukos dzīvojošajām ģimenēm – attīstīt sociālo pakalpojumu piedāvājumu klāstu.

3. Iedzīvotāju izglītošana tautsaimniecībai nozīmīgās jomās - komercpakalpojumi, uzņēmējdarbībā, lauksaimniecības attīstības projektu rakstīšanā un citur.

Decembrī un janvārī, izmantojot esošo Bērzgales pamatskolas materiāli tehnisko bāzi, arī iegādātos jaunos materiālus, tiek labiekārtotas lauku vides saglabāšanas centra „Zemdars” telpas skolas ēkas tukšajās telpās. Tiek remontētas un iekārtotas trīs telpas, kurās notiks kopienas aktivitātes. Iegādāti un saņemti darba materiāli telpu remontiem, multimediju projektors ar aprīkojumu semināru organizēšanai. Bērzgales pagasta pārvalde dāvina sadzīves inventāru: divas veļas mazgāšanas mašīnas, šujmašīnu, divus datorus sociālo pakalpojumu realizēšanai.

Ir noticis Lauku vides saglabāšanas centra „ Zemdars” darbinieku pirmais seminārs „No A līdz Z – no projekta rakstīšanas līdz realizēšanai” par projektu rakstīšanu iesācējiem. Interese bija liela, jo semināru ar piemēriem no Latgales vadīja lektors Viktors Indričāns – Malnavas koledžas direktora vietnieks studiju un pētnieciskajā darbā.


Написать комментарий