Ķīlis: Saeimā ir spēcīgs augstākās izglītības lobijs

foto: gazeta.lv
foto: gazeta.lv

Deputātu vidū ir spēcīgs izglītības sistēmas lobijs – tas ir viens no iemesliem, kādēļ viņi tā pretojas reformām. Tā intervijā radio Baltkom rīta programmai paziņoja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

„Kad mēs reformējām profesionālo izglītību, neviens no deputātiem īpaši nepretojās, jo reti kurš interesējas par profesionālajām skolām. Bet kad sākās sarunas par reformām augstskolās, uzreiz visi aktivizējās. Te nostrādāja personisks faktors, jo deputāti ir ļoti izglītoti, viņi ir saistīti ar augstskolā, tādēļ ir spēcīgs lobijs,” skaidroja ministrs.

„Saeimas izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja, „Vienotības” deputāte Ina Druviete ir bijusi izglītības ministre. Viņas laikā tieši savairojās augstskolas, bet man ir plāns samazināt to skaitu. Kā gan viņa varētu šo ideju atbalstīt?” skaidroja Ķīlis.

Turklāt ministrs ir pārliecināts, ka Nacionālajai apvienībai un „Vienotībai” ir politiska greizsirdība: „Kādēļ gan būtu jāpalīdz politiskiem konkurentiem gūt panākumus, pat tad, ja tie būtu visas tautas interesēs?”

Vienlaikus Ķīlis paziņoja, ka nedemisionēs emocionāla spiediena dēļ. „Man ir grūti teikt koalīcijas partneriem to, ka viņiem nav taisnība. Taču uzskatu, ka šajā konfliktā labi turos. Izglītība Reformu partijai ir ļoti svarīga nozare. Ja koalīcijas partneri prasīs manu demisiju, tad radīs jautājums par visas koalīcijas nākotni,” uzsvēra izglītības ministrs.

„Deputāti, protams, var pieprasīt manu demisiju un nobalsot par to. Pēc tam būs jāmeklē jau ministrs, bet domāju, ka tas viss radītu krīzi valdībā,” piebilda Ķīlis.


Написать комментарий