Rēzeknes pilsētas bibliotēka saglabāja reģionālās bibliotēkas statusu

foto rezekne.lv
foto rezekne.lv

Rēzeknes pilsētas centrālā bibliotēka veiksmīgi izgāja atkārtoto akreditāciju un saglabāja savu reģionālās bibliotēkas statusu (iepriekšējā akreditācija notika 2007. gadā).

Bibliotēka saņem dāvanas. Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsuls Daugavpilī V.Geisiks dāvina grāmatas par Baltkrievijas republiku.

Akreditācijas komisija atzīmēja, ka, pateicoties bibliotēkas profesionālajai darbībai, izdevās sasniegt labus rādītājus krājuma apgrozībā, izmantot visas iespējas profesionālās izaugsmes veicināšanai, piedaloties dažādos kursos un semināros.

Bibliotēkas informācijas resursus veido krājums, abonētās tiešsaistes datu bāzes un pašu veidotās datu bāzes, novadpētniecības materiāli. Galvenie virzieni novadpētniecības jomā saistīti ar Rēzeknes pilsētas un reģiona vēsturi, objektiem un novadniekiem.
Lai pilnībā apgūtu bibliotēkas iespējas, nepavisam nepietiek tikai iepazīties ar bibliotēkas lietošanas noteikumiem. Kā teicis mūsdienu filosofs M.Lifšics, „nevar visu zināt, bet var un vajag zināt, kur kas atrodas, kādā virzienā kustēties, lai iegūtu nepieciešamās zināšanas”. Bibliotēka lasītājiem piedāvā līdzekļus un iespējas, lai varētu orientēties grāmatu krājumā. Jau vairāk kā 10 gadus bibliotēka strādā pie elektroniskā kataloga un datu bāzes izveides: Analītika un Novadpētniecība. Novadpētniecības datu bāzē atrodami vairāk nekā 45 tūkstoši aprakstu par Latgali, Rēzekni, Rēzeknes un Viļānu novadiem.

Bibliotēkas tīmekļa vietne izveidota 2008.gadā. Tīmekļa vietnē ir lietotājiem nepieciešamā informācija par bibliotēkas darba laiku, bibliotēkas sniegtajiem pakalpojumiem, par jaunākajām grāmatām un izstādēm, kontaktinformācija, bibliotēkas darbību reglamentējošie dokumenti. Bibliotēkas lietotājiem pieejams pakalpojums – attālinātā grāmatu rezervēšana/pasūtīšana un grāmatu termiņa pagarināšana. Visi bibliotēkas pamatpakalpojumi lietotājiem pieejami bez maksas.

Bibliotēka mērķtiecīgi strādā, lai par iestādes aktualitātēm uzzinātu pēc iespējas plašāka sabiedrība: sagatavotie materiāli tiek publicēti laikrakstos un interneta portālos.

Iedzīvotāju atsaucību guvuši bibliotēkas rīkotie pasākumi: tikšanās ar literātiem, novadniekiem, tematiski pasākumi, konkursi un ekskursijas.

Atzinīgi vērtējams 2009.gadā bibliotēkā izveidotais stūrītis bērniem, kurā uzturas pirmsskolas vecuma bērni, kas bibliotēkā ieradušies kopā ar pieaugušajiem.

7.novembrī Latvijas Bibliotēku padomes sēdē pieņemts lēmums pēc atkārtotās akreditācijas rezultātiem (iepriekšēja akreditācija notika 2007.gadā): Rēzeknes Centrālajai bibliotēkai tika piešķirt reģiona galvenās bibliotēkas statusu.

Komisijas ieteikumos atzīmēts, ka bibliotēkai: nepieciešams uzsākt novadpētniecības materiālu digitalizāciju un rast risinājumu BIS ALISE-i ieviešanai Rēzeknes reģiona publiskajās bibliotēkās, plānot lietotāju grupu datorlietošanas prasmju un informācijpratības apmācības, turpināt veikt bibliotēkas aprīkojuma modernizāciju un „rast iespēju iegādāties „Latvijas Pastam” piederošo ēku pašvaldības īpašumā, nodod visu ēku bibliotēkas rīcībā, veikt tās renovāciju, izveidojot iedzīvotājiem ērtu ģimenes bibliotēku”.
Komisijas pozitīvais novērtējums ir visa bibliotēkas kolektīva nopelns. Rēzeknes pilsētas Centrālā bibliotēka ir informācijas, izglītības, kultūras, sabiedriskās saskarsmes un novadpētniecības centrs Rēzeknes reģiona iedzīvotājiem un viesiem.

Par savu misiju RCB uzskata līdzdalību informācijas un zināšanu sabiedrības veidošanā, reģiona iedzīvotāju mūžizglītības procesa atbalstīšanā un veicināšanā. Bibliotēkas galvenais uzdevums – sniegt bibliotēkas lietotājiem operatīvus un kvalitatīvus bibliotekāros pakalpojumus, nodrošinot bibliotēkas krājumu, datu bāzu un informācijas sistēmu pieejamību.

Bibliotēku vienmēr atbalsta Rēzeknes pilsētas dome, esam pateicīgi arī Rēzeknes novada domei un novada pašvaldības bibliotēku informācijas speciālistei Anastasijai Belogubovai.

Mūsu bibliotēku atbalsta arī lietotāji, par ko liecina apmeklējumu kopskaita palielināšanās gada laikā par 36% - līdz 97394 apmeklējumiem salīdzinājumā ar iepriekšējo 2010.gadu.


Написать комментарий