Rēzeknes rajonā tapusi jaunā filma latgaliešu valodā

foto no projekta arhīva
foto no projekta arhīva

„Kas, ja ne mēs – tie, kas šeit dzīvo un veido šo vietu, varētu par to pastāstīt?”, - uzskata Latgales entuziastu grupas „Bildis” dalībnieki, jo tieši viņi nolēma pastāstīt par latgaliešu tradīcijām, skaisto dabu un viesmīlīgiem cilvēkiem, radot filmu „Vīna vosora deļ vysu”.

Telefonsarunā filmas režisors Edgars Blinovs pastāstīja, kā radās filmas ideja. Pēc režisora iepriekšējās panākumus guvušās filmas „Latgolys laikadečs” (2011.g.) viņš un entuziastu grupa no pieciem cilvēkiem nolēma uzņemt jaunu filmu, veltot to daudziem Latgales iedzīvotājiem aktuālajai tēmai – iedzīvotāju izceļošanai uz ārzemēm. E.Blinovs norādīja, ka galvenais filmas mērķis bija nevis attēlot aizbraukušo grūtības, bet parādīt Latvijā palikušo tuvinieku pārdzīvojumus. Ja cilvēki spēs izjust šo filmu, varbūt izdosies uzrunāt arī tos, kuri šobrīd atrodas ārzemēs, uzskata Blinova kungs.

Filma tapusi īsā laikā – no šī gada 18.maija līdz 30.augustam, un „pat slikti laikapstākļi mums nav traucējuši”, atzīmēja filmas režisors. Viņš minēja, ka filmas tapšanā bija iesaistīts speciālists, pateicoties kuram izdevās realizēt visu iecerēto.

Filma ir stāsts par ģimeni, kura dzīvo laukos, nodarbojas ar saimniecību un saskaras ar finansiālajām grūtībām. Rezultātā daži ģimenes locekļi aizbrauc darbā uz ārzemēm. Pēc kāda laika, vasarā, viņi atgriežas mājās, atved dāvanas, nomaksā parādus un priecājas par tikšanos ar tuviniekiem, tomēr atvaļinājums beidzas un ģimene atkal šķiras, šoreiz uz ārzemēm tiek paņemta līdzi arī nepilngadīgā meita... Filmas sižets ir ļoti reāls un skar vairāku Latvijas ģimeņu problēmas, tāpēc entuziastu grupa cer un lielu skatītāju auditoriju. Režisors uzskata, ka filmā dzirdamā latgaliešu valoda netraucēs to uztvert, jo filmas tēma ir ļoti aktuāla un visiem saprotama. Kaut arī režisors apsver domu par subtitriem latviešu valodā.

Režisors E.Blinovs paziņoja, ka filma savu pirmizrādi piedzīvos 2013.gada 18.maijā Austrumlatvijas koncertzālē. Pirmizrāde notiks „Muzeju nakts” ietvaros.

30.11.2012 , 18:30

Anna Andrejeva , GOROD


Написать комментарий