Domē skolēni tika informēti par to, kādas uzņēmējdarbības jomas Daugavpilī nav apgūtas

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Šī gada 28.novembrī Karjeras nedēļas ietvaros, kuras pasākumi no 26. līdz 30.novembrim norisinās piecās Latvijas pilsētās, Daugavpils pilsētas domē norisinājās vidusskolēnu un pilsētas uzņēmēju tikšanās. Domes Lielajā zālē bija pulcējušies simtiem skolēnu, bet vietējo uzņēmēju nebija daudz.

Tikšanās sākumā uzstājās vicemērs Vitālijs Azarevičs, kurš paziņoja skolēniem, ka drīz viņiem nāksies izvēlēties savu darbības jomu. Vicemērs atzīmēja, ka pilsētai esot svarīga uzņēmējdarbība un jaunieši, no kuriem ir atkarīga pilsētas nākotne. V.Azarevičs izteica pieņēmumu, ka daļa absolventu pametīs pilsētu, tomēr pašvaldība cer, ka daudzi no viņiem atgriezīsies un piedalīsies Daugavpils attīstībā.

Klātesošo uzmanībai tika piedāvāta prezentācija par pilsētas dažādām darbības jomām un tajās nepieciešamajiem speciālistiem, kuri esot pieprasīti šobrīd un tiks pieprasīti tuvāko 3-8 gadu laikā. Prezentāciju vadīja Ekonomikas un investīciju nodaļas vadītāja Olga Tolmačova un tās gaitā savu viedokli izteica arī klātesošie.
No trijiem piedāvātajiem nākotnes variantiem lielākā daļa skolēnu izvēlējās iespēju studēt ārzemēs, bet vēlāk strādāt dzimtajā pilsētā. Tika atbalstīts arī variants, kas paredzēja jauniešu izvēli studēt un strādāt dzimtajā pilsētā, un variants, saskaņā ar kuru jaunieši vēlētos iegūt izglītību ārzemēs un nest dzimtenes vārdu pasaulē.
O.Tolmačova informēja jauniešus, ka mūsu pilsētā esošais darbaspēks ne vienmēr atbilst pilsētas darbadevēju prasībām. Visvairāk pieprasīti esot pilsētā attīstīto nozaru speciālisti – metālapstrādes, lokomotīvju sastāvu remonta, pārtikas produktu ražošanas nozaru darbinieki. Ir pieprasīti metālapstrādes inženieri un projektētāji, citi metālapstrādes speciālisti, pārtikas produktu ražošanas tehnologi un operatori, šūšanas darbnīcu mehāniķi. Vērojams ārstu un medpersonāla trūkums. Jaunie speciālisti parasti tiek pieprasīti pakalpojumu, IT, transporta un loģistikas jomā, sabiedriskajā sektorā un tūrisma nozarē.

Pašvaldības darbiniece nosauca arī uzņēmējdarbības jomas, kuras Daugavpilī pagaidām neesot apgūtas. Piemēram, tika piedāvāta nacionālās virtuves kafejnīcas vai restorāna atklāšanas iespēja, dažādu izklaides pasākumu organizēšana valsts valodā, 30-45 gadu veciem cilvēkiem domāto atpūtas iespēju attīstība, tūrisma produktu attīstība – izklaide dažāda vecuma cilvēkiem, izbraucieni ar kuģīti utt.

Pasākumā piedalījās arī Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvji, tika prezentēta Daugavpils Universitātes pieredze, Daugavpils 12.vidusskolas, radošās apvienības “Blue lake team” un vēl triju pilsētas uzņēmumu pieredze profesionālās pilnveides jomā.
Jāatzīmē, ka Karjeras nedēļa, ko rīko Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar izglītības pārvaldēm, skolām un vietējiem uzņēmumiem, notiek Liepājā, Ventspilī, Rēzeknē, Daugavpilī un Valmierā.



Написать комментарий