Brīvs + Prātīgs= Brīvprātīgs

foto livani.lv
foto livani.lv

Oktobra nogalē Līvānu novada kultūras centrā Jauniešu dienas „Mirkļu Fabrika” ietvaros tika pasniegti apliecinājumi un balvas tiem Līvānu novada jauniešiem, kas veic brīvprātīgo darbu (BD), informē Līvānu pašvaldības portāls. 

Lai gan jaunieši novadā "brīvprātīgo" gadiem un ne tikai Līvānu bērnu un jauniešu centrā, bet arī dažādās citās Līvānu novada pašvaldības iestādēs un biedrībās, šāds apliecinājums tika izsniegts pirmo reizi, tāpēc pēc iespējas tika apbalvoti arī tie jaunieši, kas brīvprātīgo darbu ir veikuši pēdējos trīs gadus. Taču turpmāk brīvprātīgo jauniešu apbalvošanas pasākums plānots ik gadu. Lielu paldies jāsaka personīgi SIA „Z-Light” valdes priekšsēdētājam Daumantam Pfafrodam, ar kura atbalstu jaunieši saņēma īpaši šim pasākumam sagatavotas balvas ar apdruku.

Lai vienkāršāk būtu organizēt brīvprātīgo darbu mūsu novadā, Līvānu bērnu un jauniešu centrs ir izstrādājis „Jauniešu brīvprātīgā darba pieredzes apliecināšanas vadlīnijas”. Tās nosaka, ka jaunietis ar brīvprātīgā darba organizētāju var slēgt gan rakstisku, gan mutisku vienošanos par savu brīvprātīgošanu, kā arī jaunieša brīvprātīgajā darbā nostrādātās stundas var tikt uzskaitītas, turklāt, strādājot vairākās iestādēs vai organizācijās, BD stundas summējas. Lai vieglāk būtu uzskaitīt BD stundas un veiktos pienākumus, jaunieši saņem nelielu grāmatiņu „Manas brīvprātīgā darba stundas”, kurā paši veic ierakstus, un BD devējs ar savu parakstu apliecina padarīto.

Atkarībā no brīvprātīgajā darbā nostrādāto stundu skaita, ir iespējams izsniegt 3 dažādu līmeņu apliecinājumus:

     Bronzas līmeņa apliecinājums - ne mazāk kā 50 BD stundas;
     Sudraba līmeņa apliecinājums - ne mazāk kā 100 BD stundas;
     Zelta līmeņa apliecinājums - ne mazāk kā 150 BD stundas.

Šogad, izvērtējot pēdējos trīs gados veikto brīvprātīgo darbu, Zelta apliecinājumus saņēma 12 jaunieši, Sudraba apliecinājumu – 5, bet Bronzas – 6 jaunieši. ZELTS: Sanita Pinupe, Anastasija Laizāne, Ritvars Bogdanovičs, Santa Patmalniece, Arta Buceniece, Irīna Šahova, Artis Skrūzmanis, Daiga Grāvīte, Kintija Lazdāne, Evija Ozola-Ozoliņa, Mārtiņš Apīns un Artūrs Poikāns. SUDRABS: Agris Vanags, Liene Liepiņa, Gerda Kivleniece, Evija Pastare un Elvita Barkovska. BRONZA: Biruta Stikāne, Dagnija Moče, Paula Kirillova, Dinija Boreiko, Sandis Bogačenkovs un Einārs Jonāns.

Izvērtēt bija grūti, jo agrāk jaunieši neuzskaitīja padarīto, tāpēc tika ņemts vērā veikto darbu apjoms, atbildības un brīvprātīgošanā pavadītais laiks. Stundu uzskaite prasa disciplīnu arī no paša jaunieša, bet bez tās ir grūti izvērtēt, kuru līmeni jaunietis ir sasniedzis. Godalgotie atzīst, ka šāds apliecinājums ir lielisks apstiprinājums padarītajam, lai pierādītu savu iniciatīvu un iegūto pieredzi dažādās jomās saviem turpmākajiem darba devējiem. Vairāki Zelta līmeni ieguvušie jaunieši šobrīd studē vai strādā tieši tajās jomās, kurās savulaik veica brīvprātīgo darbu un ieguva pieredzi.

Soli pa solītim mēs ejam pretī tam, lai brīvprātīgā darba sfēru kā valstī, tā novados sakārtotu un sabiedrība būtu informēta par visām tām iespējām, ko sniedz brīvprātīgais darbs gan tā devējiem, gan ņēmējiem. Pagājušajā gadā kopā ar jauniešiem tika izstrādātas anketas, ko jaunieši vēlētos zināt par iestādi, kurā iespējams veikt BD un kādas kompetences nepieciešamas. Anketas tika izsūtītas visām zināmajām Līvānu novada biedrībām, kā arī valsts un pašvaldības iestādēm, kas saskaņā ar likumu[1] var piedāvāt brīvprātīgo darbu, un tapa apkopojums „Jauniešu brīvprātīgā darba vietas Līvānu novadā”. Protams, šo tabulu var un vajag papildināt, tāpēc aicināti atsaukties tie brīvprātīgā darba devēji, kuri tajā vēl nav iekļauti!


Stundu uzskaites grāmatiņas var saņemt Līvānu bērnu un jauniešu centrā,

Rīgas ielā 110 pie jaunatnes lietu speciālistes Ingas Zvaigznes-Sniķeres

e-pasts: inga.zvaigzne@livani.lv

tālrunis: 65342582 vai 29440286


Написать комментарий