Atklās pašnāvību mazināšanas forumu

foto ivc.edu
foto ivc.edu

Piektdien krīzes centrā ”Skalbes” paredzēta pašnāvību mazināšanas foruma www.stastiundzivo.lv prezentācija, portālu ”Delfi” informēja pasākuma rīkotāji.

Forums www.stastiundzivo.lv ir analogs forumam www.thelivingmemoir.com, kurā cilvēki var dalīties ar savām problēmām, iegūt informāciju par pašnāvībām un uzzināt, kā var palīdzēt cilvēkiem, kuri nonākuši krīzes situācijā. Latvijā izveidotā foruma mērķis ir veicināt pašnāvību novēršanu Latvijā, pievērst lielāku uzmanību iepriekš minētajiem krīžu cēloņiem, turklāt tas būs papildus resurss cilvēkiem, kuri cīnās ar domām par pašnāvību un depresiju.

Foruma atklāšanā piedalīsies krīžu centra ”Skalbes” pārstāvji, ASV vēstniecības Latvijā Kultūras atašejs Kerija Spindlera-Ranta un ”The Living Memoir” dibinātājs Neitans Stodžhils (ASV).

Lai pievērstu uzmanību pašnāvību tēmai, kliedētu aizvien pastāvošos mītus par pašnāvības iemesliem, mācītu atpazīt pašnāvības draudu brīdinājuma signālus un sniegt palīdzību grūtībās nonākušiem draugiem un tuviniekiem no 22.oktobra līdz 1.novembrim norisinājās pasākumu cikls ”Stāsti un dzīvo!”. Arī par šo pasākumu cikla rezultātiem būs iespējams uzzināt interneta foruma prezentācijas gaitā.

Pērn Latvijā notikušas 440 pašnāvības. Šogad Latvijā 233 cilvēki atņēmuši sev dzīvību, izdarot pašnāvību. Krīzes centrs "Skalbes" šogad ir saņēmis 3000 zvanu no cilvēkiem, kuri nonākuši krīzes situācijās. Attiecību problēmas ar radiniekiem, bērniem un citiem cilvēkiem, dažāda veida atkarības, ilgstoša vardarbība, vientulība un finansiālas problēmas ir lietas, ko cilvēki visbiežāk minēja kā savas krīzes cēloņus.

500 no Krīzes tālruņa saņemtajiem zvaniem bija saistīti ar vientulības vai izolācijas izjūtu, savukārt 400 zvanos konsultantiem bijušas aizdomas par pašnāvības risku, vai arī zvanītāji paši norādījuši, ka grib izdarīt pašnāvību.


Написать комментарий