Baltijas valstu lauksaimnieki runās par sadarbību interešu aizstāvībai

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Otrdien Rīgā tieksies Baltijas valstu lauksaimnieku organizāciju pārstāvji, lai organizētu nākamās aktivitātes interešu aizstāvībai gan savās valstīs, gan Eiropā, portālu ”Delfi” informēja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomē (LOSP).

Tiek uzsvērts, ka cīņa un darbs pie taisnīgiem tiešmaksājumiem visā Eiropas Savienībā (ES) turpinās, un galīgā lēmuma pieņemšana Briselē šajā Latvijas lauksaimniekiem tik svarīgā jautājumā visticamāk tiks pārcelta uz 2013.gada pavasari.

Latvijas lauksaimnieku organizācijām esot ļoti laba sadarbība ar Lietuvas un Igaunijas lauksaimnieku organizācijām un tiešmaksājumu jautājumos visas Baltijas valstis ES līdzdarbojas ar vienotu pozīciju.

Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja, LOSP valdes locekle Agita Hauka skaidro: "Baltijas valstu lauksaimniekiem ir līdzīgas problēmas, līdz ar to arī risinājumiem ir jābūt līdzīgiem. Aktuāls ir jautājums - kas ir zemnieks un vai lauksaimniecības bizness arī ir zemnieks? Arī kooperācija ir problēma visās valstīs, tie ir jautājumi, kas mums jārisina visiem kopīgi, ievērojot katra zemnieka intereses. Latvijas lauku sieviešu mikrokredīta iespējas ir pieredze, ko mēs varam nodot citām Austrumeiropas valstīm. Kopumā varam secināt, ka ir mums problēmas, kas jārisina ikdienā un labā pieredze laukos ar kuru varam dalīties."

Jau ziņots, ka LOSP aicina ziedot naudu pasākumiem, kas tiek realizēti, lai piespiestu ES institūcijas akceptēt Latvijas prasību par līdzvērtīgiem maksājumiem ES valstu starpā.

Organizācija aicina jebkuru lauksaimnieku ziedot līdz 50 santīmiem par katru apsaimniekošanā esošo hektāru, jo tikai godīgi tiešie maksājumi nodrošinās, ka izveidosies spēcīgas vidējās saimniecības un nostiprināsies mazās saimniecības, jo pašreizējie zemie maksājumi ir izputinājuši laukos tūkstošiem saimniecību.

Ziedojumu finansējums tikšot novirzīts konkrētu pasākumu rīkošanai Latvijas lauksaimnieku interešu aizstāvībai sarunās ar ES institūciju pārstāvjiem par kopējo lauksaimniecības politiku, tādiem kā darbam ar presi un protesta akciju organizēšanai, lai informētu par mūsu lauksaimnieku prasībām gan Latvijas sabiedrību, gan citas ES dalībvalstis.

2012.gada otrais pusgads ir būtisks Latvijas lauksaimniekiem, jo tieši šajā laikā ES līmenī plānots pieņemt lēmumus, kas ietekmēs Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības nākotni laika periodam no 2014.gada līdz 2020.gadam.


Написать комментарий