Deputāti vērtēs tiesības karavīram ļaut izmantot elektrošoku

foto qrbiz.com
foto qrbiz.com

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā būs jāvērtē grozījumi Militārā dienesta likumā, kas paredz tiesības karavīriem vajadzības gadījumā lietot arī elektrošoka ierīci, ceturtdien nolēma Saeima.

Aizsardzības ministrija (AM) likumprojekta anotācijā paskaidrojusi, ka Militārās policijas dienesta pienākumus pilda publiskā telpā, kurā apsargājamo personu apdraudējuma gadījumā ieroču lietošana varētu apdraudēt arī citu cilvēku dzīvību, tāpēc bruņotie spēki savā arsenālā ir iegādājušies elektrošoka ierīces, lai atvairītu uzbrukumu apsargājamām personām, taču pašlaik likums to izmantot vēl neatļauj.

Līdz ar to Militārā dienesta likumā papildināts karavīriem speciālo līdzekļu klāsts, kuru drīkst izmantot karavīri. Militārā dienesta likums pašlaik paredz, ka, apsargājot amatpersonas un objektus, karavīrs ir tiesīgs lietot fizisko spēku, speciālos cīņas paņēmienus, roku dzelžus, durkļus, dunčus, zobenus, sasiešanas līdzekļus, stekus, asaras izraisošas vielas, speciālas krāsvielas, psiholoģiskas iedarbības gaismas un skaņu ierīces, ierīces likumpārkāpēju ieņemto telpu atvēršanai.

Tāpat likums ļauj karavīriem lietot šķēršļu sagraušanas un transporta piespiedu apstādināšanas līdzekļus, ūdensmetējus, helikopterus un citus speciālos transportlīdzekļus un citas ierīces un paņēmienus atbilstoši draudam un situācijai, kā arī dienesta suņus.

 


Написать комментарий